Izaberite stranicu

Спомен Светог исповедника Доситеја Загребачког прослављен је 13. јануара 2021. године сабрањима у Саборном храму Преображења Господњег и у гимназијској капели Светог Саве у Загребу, где је Свету архијерејску литургију служио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Саслуживало је братство манастира Свете Петке, чији је ктитор и оснивач управо Свети исповедник Доситеј.

-Нека је срећан празник и нека молитве Светог Доситеја штите све људе који живе на овим просторима. Имајмо попут Светог Доситеја чисто срце и познање Бога, али истовремено и његову спремност да, ако затреба, и својим животом посведочимо веру у Христа, јер како Господ каже у Јеванђељу: ’Ко се постиди мене пред људима тога ћу се и ја постидети пред Оцем небеским’. Свети Доситеј не само да се није постидео, него је на све четири стране света сведочио Христа и то онаквог каквог је примио у Цркви, онаквог каквог су проповедали апостоли и сведочили Свети оци. Сведочио је Христа, који је дошао у свет, распет, умро на крсту и васкрсао, да би нама људима открио смисао нашега постојања, да би указао да постојећи у историји пролазимо кроз разна искушења и разне испите, истакао је митрополит Порфирије.

– Како одмиче глобална историја, али и историја појединачних живота, искушења и тешкоће, по правилу, бивају све веће и веће. У наша времена тешкоће нису мање, него што су биле у прошлости, али чим су нама дате и чим смо ми рођени у овом врмену и простору, то значи да нам Господ даје и потребну благодат, као и Своју силу и снагу да кроз та искушења пролазимо, како бисмо пролазећи кроз њих чистили своје унутарње биће, своје срце и душу и како бисмо узрастали у љубави. Искушења су, дакле, својеврсни задаци које Господ поставља пред нас. Позива нас да их решавамо како бисмо у Духу расли, а то значи расли у љубави према Њему, Живоме Богу, али и према својим ближњима, односно према сваком човеку, јер ближњи је онај кога ми у срцу своме имамо као ближњег, а не онај који каже да то јесте или није. То значи да наш ближњи може бити и онај који нам се противи, па чак и онај који, за себе, одређује да ми нисмо његови ближњи. То ко је наш ближњи зависи од тога да ли смо ми некога доживели и дефинисали и прихватили као ближњега. Позвани смо да, по Господњој речи, сваког човека прихватамо као свога ближњег, поручио је Митрополит.

– Свети Доситеј је својим животом потврдио вјеру у Живог Бога, распетог и васкрслог Христа. Он је био човјек љубави и грађења мостова, али и више од тога, васпитавао је свој вјерни народ да, као и он, читавим својим бићем слави Бога и да воли све људе. Нека би нам Господ дао ту веру, одлучност и снагу Светога Доситеја како бисмо до краја могли упознати његов подвиг и његову личност, те и сами потом ићи путем којим је он прошао, а то је пут истине и правде Божје, позвао је Митрополит Порфирије.

Прослава Светог исповедника Доситеја Загребачког обележена је на имању које је 1888. године Ђуро Авировић, дугогодишњи одборник и црквени тутор, завештао Српској православној црквеној општини загребачкој. Управо на том месту 1936. године митрополит Доситеј је основао манастир Свете Петке. Од оснивања манастира, па све до почетка Другог свјетског рата, сестринство манастира сачињавале су углавном монахиње руског порекла.

Данас је на том имању изграђена Српска православна гимназија и Духовни центар, али је стари манастирски конак, са капелом Преподобне Параскеве, место на које православни Срби из Загреба радо долазе на молитву и које трајно чува успомену на мученичко страдање и непоколебиво исповедање православља његовог оснивача и првог Митрополита загребачког, Светог Доситеја.

Доласком владике Порфирија на трон Митрополије загребачко-љубљанске манастир Свете Петке је поново оживео и данас функционише као мушки манастир.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This