Select Page

За седам месеци прогоњена заједница Украјинске православне цркве у селу Раков Лес (Камен-каширски округ Волинске области) изградила је нову црквену зграду. У недељу по Рођења Христовом,10. јануара 2021. године у велелепној цркви одржано је архиереjско богослужење, извештава Pravoslavna.volyn.ua.

Божанску литургију служио је викар Волинске епархије УПЦ, Епископ камен-каширски Атанасије. Његовом преосвештенству саслуживали су настојатељ цркве протојереј Ростислав Сижук и свештенство епархије.

Током Литургије произнете су усрдне молитве за мир у Украјини и јединство Православне цркве, за избављење од заразе вирусом корона, за лекаре и пацијенте.

На крају богослужења Епископ Атанасије се обратио верницима проповеђу.

Подсетимо, верна деца Украјинске православне цркве била су лишена могућности да посете Благовештенску цркву у селу Раков Лес Камен-каширског округа Волинске области, након што је бивши настоjатељ парохије протојереј Николај Смоларчук отишао у раскол. Градња овог храма је започета 17. марта 2019. године. Заједница УПЦ на челу са новим настоjатељем протојерејем Ростиславом Сижуком покушала је да одбрани своја права на суду. Ради служби верници су се окупљали у опремљеном шатору.

Извор: Православнаја жизањ (с руског Јелена Бујевић)

 https://pravlife.org/sr/content/progonjena-zajednica-upc-u-selu-rakov-les-ima-novu-crkvu

 

Pin It on Pinterest

Share This