Select Page

Ако у другоме препознајемо свог ближњег онда ће и све тешкоће, ма какве биле, у најмању руку бити лакше, а и у пракси ће се лакше превазилазити, рекао је митрополит Порфирије приликом сусрета са надбискупом Јосипом Бозанићем.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије и Надбискуп загребачки Јосип кардинал Бозанић сусрели су се 12. јануара 2021. године у Надбискупији у Загребу. Обишли су загребачку катедралу Узнесења Блажене Дјевице Марије и Саборни храм Преображења Господњег. Обе цркве су, као и просторије Надбискупије и Епархије загребачко-љубљанске, које се уз њих налазе, тешко оштећене у земљотресу од 22. марта, а додатно и у новијим потресима који су погодили Банију.

Надбискуп и Митрополит су, у срдачним разговорима који су вођени у Надбискупском двору и просторијама Црквене општине Загреб, разменили мишљења о суочавању са пандемијом коронавируса и њеним последицама, али и о подршци банијским породицама чија је егзистенција угрожена недавним земљотресима.

У обраћању медијима испред Катедрале, митрополит Порфирије је изјавио да са надбискупом Бозанићем дели осећај саучешћа са породицама оних који су изгубили људске животе приликом земљотреса који је 28. и 29. децембра погодио Банију. Казао је да је, и поред тога што је страдало много храмова, у овом тренутку много важније да се обезбеди смештај људима који су изгубили кров над главом и да ће обнова храмова бити остављена за будућа времена, након што људи на Банији буду збринути.

Да је на првом мјесту збрињавање људи, а после све остало, рекао је и надбискуп Бозанић. „Као епископиу исто време гледамо на потребу и патње људи, али и на помоћ која долази”, казао је надбискуп Бозанић и апеловао да „сви учине све што је у њиховој моћи, посебно за оне који немају кров над главом”.

Митрополит је рекао да је „прозивка Божја”, како је Надбискуп у разговору који су претходно водили назвао пандемију коронавируса, „пробудила у нама одговоре и искораке једних према другима”.

Надбискуп је указао на чињеницу да се сусрет одиграо уочи Молитвене осмине за јединство хришћана која се одвија сваке године крајем јануара. Подвукао је да подржава екуменизам и заједништво свих и да „Католичка црква с верницима српске националности и Српском Православном Црквом има много тога заједничког”.

Чак и „немуште силе овога света нам казују да смо позвани да будемо једно у различитости и да је човеку потребан човек. Ако у другоме препознајемо свог ближњег онда и тешкоће, ма какве биле, у најмању руку биће лакше, а вероватно ће се и у пракси лакше превазилазити”, рекао је Митрополит.

После обиласка Катедрале и Надбискупског двора, Митрополит је казао да је штета огромна. Апеловао је на државу да обрати пажњу на тај „велелепни храм који је истовремено и споменик културе који надилази границе Хрватске”.

Митрополит је казао да су страдали многи православни храмови на Банији, а да су два у потпуности срушена. Поновио је да је у овом тренутку најважније да се помогне конкретним људима, да остану сви у својим местима, а да ће се храмови обнављати када људи буду збринути.

Надбискуп Бозанић је казао да је на простору Надбискупије загребачке оштећено око 80 цркава и 69 других црквених објеката.

Сусрету су присуствовали и помоћни бискупи загребачки Иван Шашко и Мијо Горски, као и протонамесник Богољуб Остојић и ђакон Петар Козакијевић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This