Izaberite stranicu

У организацији Естонске православне Цркве Московске Патријаршије 26. и 27. новембра 2020. године одржана је међународна историјско-богословска конференција “Естонска Православна Црква: 100 година аутономије”, поводом стогодишњице од уручења аутономије Естонској Православној Цркви од стране Руске Православне Цркве.

Конференција је због пандемије вируса корона одржана у онлајн формату.

Конференцију је са уводим говором отворио mитрополит талински и целе Естоније Eвгеније. Митрополит је затим изложио рад о новијој историји Православља у Естонији. У свом раду владика Јевгеније је говорио о историји Православља у Естонији, о проблемима са којима се Православље суочавало и суочава не само у Естонији, него и у целом свету у вези са украјинским црквеним питањем. У раду конференције учествовали су ректор Санкт-Петербуршке духовне академије eпископ петергофски Силуан (Никитин), заменик председника Oдељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије протојереј Николај Балашов, професори Московске Духовне Академије, Санкт-Петербуршке Духовне Академије, богослови и историчари из Естоније, Немачке и Русије.

Током конференције било је изложено преко двадесет радова, који су се углавном тицали историје Естонске Православне Цркве. Једна од важнијих тема била је анализа савременог положаја и односа Естонске Православне Цркве Московске Патријаршије и Естонске Апостолске Православне Цркве (Васељенске Патријаршије), проблем двоструке јурисдикције и перспективе његовог решења.

Приводећи крају рад конференције, митрополит талински и целе Естоније Евгеније се обратио учесницима. Рекавши да су током конференције били анализирани проблеми са којима се суочавала Естонска Црква, претежно у ХХ веку, Митрополит је истакао да Црква треба да се труди да врши своју мисију невезано у каквим условима се налази. Захваливши свима учесницима на учешћу, објавио је да се планира зборник радова на руском и естонском језику.

Приредио мр Николај Сапсај

Извор: сајт Естонске Православне Цркве Московске Патријаршиј

Pin It on Pinterest

Share This