Izaberite stranicu

Нова епизода ”Тумачења Новог завета” Богословије Светог Саве у Београду, аутора професора Јована Лазаревића, описује Христов позив првим апостолима и Петрову беседу по исцељењу хромог од рођења у трему Соломоновом и његов позив народу на покајање.

Позив првим апостолима – Јеванђеље по Матеју 4,18-24 (зачало 9)

Свети апостол и јеванђелист Матеј описује позив првим апостолима који су следили Господа Исуса Христа. Позив је Андреју, Симону, Јакову и Јовану упућен покрај Галилејског мора где су потоњи Христови следбеници ловили рибу. Они дају личан пример остављајући све што имају не би ли кренули за Спаситељем.

 

Петрово обраћање народу у трему Соломоновом – Дела апостолска 3,11-18 (зачало 8)

Одмах по чудесном исцељењу хромог од рођења испред храмовних врата у Јерусалиму, уследила је беседа Светог апостола Петра. У овој беседи Христов апостол се обраћа окупљеном народу говорећи да не треба да се чуде због догађаја који се одиграо пред њиховим очима, јер су они проповедници Сина Божијег кога је јеврејски народ распео.

Свети апостол Петар позива народ на покајање – Дела апостолска 3,19-26 (зачало 9)

У наставку Петрове беседе коју апостол изговара по исцељењу хромог у јерусалимском храму, своје слушаоце позива на покајање. У овој беседи налазимо сличност са проповедима које су народу упутили Господ Исус Христос и Свети Јован Крститељ. Апостол Петар подсећа и на Мојсијеве речи о доласку изабраног пророка под којим подразумева самог Месију.

Pin It on Pinterest

Share This