Izaberite stranicu

27. октобра 2020. године на Кијевској Духовној Академији, у оквиру XII међународне научно-практичне конференције „Духовно и секуларно образовање: историја међусобних односа – савремено стање – изгледи“, представљена је публикација „Присаједињење Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви. 1678-1686 година. Истраживања и документи“. Реферат је на пленарној седници конференције одржао протојереј Николај Данилевич, заменик председника Одељења за спољне црквене односе Украјинске Православне Цркве, професор Кијевске Духовне Академије.

За разлику од ранијих понекад тенденциозних покушаја да се анализирају различити извори, ова публикација представља целовит и свеобухватан избор из руских архива од 1676. до 1686. године о историји присаједињења Кијевске Митрополије Руској Цркви 1686. године и представља најкомплетнију збирку архивских докумената о овој теми данас. Од 246 објављених докумената, око две стотине је први пут изложено на увид научној јавности. Докумнта садрже доказе о тешком положају православних на територији Пољске и Литваније, непроцењиве податке о свим фазама преговора који су довели до успостављању јединства Руске Православне Цркве, као и грамате и радње Цариградске Патријаршије. Објављени текстови пажљиво су истражени и анализирани од стране водећих руских научника. Текстови су опремљени научним коментарима и, ако је потребно, преведени су на савремени руски језик.

Публикација пружа савремени историјски и канонски одговор на једностране радње Цариградске Патријаршије на канонској територији Украјинске Православне Цркве и њене покушаје да преиспита своју историјску одлуку из 1686. године о присаједињењу Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви

Документи јасно показују да је одлука о предаји Кијевске Митрополије у састав Руске Православне Цркве у то време била једино могуће решење за очување Православља на територији пољско-литванске државе; да је иницијатива за присаједињење Руској Православној Цкви потекла од украјинског народа, од саме Кијевске Митрополије, њеног свештенства и верника; да упркос недавним тврдњама Цариградске Патријаршије, њена одлука из 1686. године о предаји Кијевске Митрополије у састав Руске Православне Цркве није имала ограничења ни временски ни по питању опуномоћења, односно била је коначна и неопозива.

Публикација је објављена по благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила под генералним уредништвом митрополита волоколамског Илариона од стране Црквено-научног  центра „Православне енциклопедије“ 2019. године.

Ауторским тимом руководио је доктор историјских наука, дописни члан Руске академије наука Б.Н. Флорја. У њега су ушли Д.Е. Афиногенов, кандидат богословља свештеника Михаил Желтов, кандидати историјских наука К.А. Кочегаров, Н.П. Чеснокова, М.Р. Јафарова.

У редакцијском одбору овог издања делали су заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије протојереј Николај Балашов, руководилац Црквено-научног центра „Православна енциклопедија“ С.Л. Кравец, јеромонах Епифаније (Булајев), М.А. Зинко.

Предговор збирци написао је митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

Књига са укупним обимом већим од 900 страница такође садржи самостална научна истраживања о односу Москве, Кијева и Цариграда током прекључења Кијевске Митрополије (Б.Н. Флорја, К.А. Кочегаров, Н.П. Чеснокова, М.Р. Јафарова) , о идеји јединства Руске Цркве у византијско доба, као и о облицима помињања јерараха у словенској традицији (свештеник Михаил Желтов).

На представљању овог издања прочитан је поздрав митрополита волоколамског Илариона:

Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства, пречасни оци, драга браћо и сестре!

Срдачно поздрављам све присутне на представљању зборника „Присаједињење Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви. 1678-1686. година. Истраживања и документи“.

Објављивање овог зборника  представља важан корак у проучавању доба  у којем се догодио један од најзначајнијих догађаја у историји Руске Православне Цркве. Данашње излагање даје нам повод да се сетимо тог догађаја, који остаје предмет жустрих спорова и дискусија у научном и црквеном свету.

Током XV-XVII века живот Кијевске Митрополије био је обележен драматичним догађањима изазваним последицама Флорентинске и Брестовске уније. У ситуацији када су православни били под притиском неправославних Пољака, Московска Патријаршија и Московско царство трудили су се да пруже помоћ свој сабраћи по вери. Присаједиње Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви 1686.  г. заправо је спасило од уништења украјинско Православље.

Од догађаја из тог времена, историјске нити се протежу до 2018. године, када је Константинопољ покушао да опозове акт из 1686. године, који никада није био оспораван ни у једној од помесних Цркава. У изјавама Цариградске Патријаршије почеле су да звуче идеје да је предаја Кијевске Митрополије  Московској Патријаршији била привремена и условна.

Управо у контексту таквих изјава позивање на историјске документе постаје посебно актуелно. Анализа кључних докумената: синодских аката Цариградске Патријаршије упућених патријарху Јоакиму и хетману и појашњење Грамате патријарха Дионисија XVI не дају основа да се природа јурисдикције Московске Патријаршије над Кијевском Митрополијом сматра условном или ограниченом.

Само ослањањем на историјске документе може се избећи тенденциозни приступ у дискусијама о разликама које се данас примећују у православном свету. Вредност представљеног зборника  лежи у чињеници да он први пут нуди најкомплетнију збирку архивских докумената о историји присаједињења Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви.

Значајан део докумената зборника није до сада био објављен. Документи у овом зборнику садрже важна сведочанства о свим фазама преговора који су довели до васпостављања јединства Руске Православне Цркве.

Желео бих да се захвалим свима онима који су вредно радили на припреми и објављивању материјала зборника, чији сам главни уредник био ја. Захвалио бих организаторима данашње презентације на прилици да говоре о зборнику и изложе њен садржај учесницима скупа.

Надам се да ће објављивање зборника „Присаједињење Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви. 1678-1686.  Истраживање и документи“ користити свима које занима објективан поглед на историјски догађај описан у њему.

Учесницима презентације желим Божју помоћ и плодну дискусију.

Извор: Московска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This