Izaberite stranicu

Након Свете литургије у Цркви Светог Николе, отац Немања Кривокапић, старијешина Храма Светог Николе, честитао је Колу српских сестара из Котора славу, њихову небеску заступницу – Свету преподобну мати Параскеву .

“Да вас чува и штити ваша заштитница Света Петка, а ви да се угледате на дјела и живот ове дивне светитељке која је заиста својим животом посвједочила човјекољубље и врлине које сви ми треба да прихватимо – љубав према ближњима и онима којима је потребна помоћ. Самим тим показана је љубав према Богу јер се она показује искључиво кроз љубав према браћи и сестрама. Света Петка је цијели свој живот посветила другима. Била је богата и све своје имање раздијелила другима, а сама поживјела скромно до краја живота и тако спремно дочекала онај тренутка када ће изаћи пред Господа. Уподобила се тако овим мудрим дјевојкама о којим смо слушали у данашњем Светом јеванђељу. Оним мудрим дјевојкама које су спремно дочекале женика са упаљеним свјетиљкама и припремљеним уљем. Женик је Христос и Он ће изненада доћи и за тај час сусрета са Господом увијек требамо да будемо спремни”, казао је о. Кривокапић.

Он је рекао и да увијек требамо радити добра дјела, не чекати и не тражити изговоре да има времена за покајање.

“То је показала и Света Петка и на то треба да се и ви угледате, које  то и радите вашим хуманитарним радом и бригом о онима којима је помоћ заиста потребна. Такав живот слиједите. То је утабани пут који води у Царство Божије. То је поука и свима вама и свима нама који смо овдје и који прослављамо данашњи празник”, казао је о. Кривокапић.

Ове године, због пандемије корона вируса, изостало је у ризници Цркве Светог Николе традиционално окупљање чланица Кола, као и бројних поштовалаца њиховог хуманитарног рада.

Коло српских сестара Котор основано је 1924, а обновљено 1996. године.

Препознато је по бројним хуманитарним акцијама, његовању традиције, помагању сиромашним и болесним, акцијама помоћи Психијатријској болници у Доброти и Дому старих у Рисну, ангажовањем за Србе и светиње на Косову и Метохији.

Извор: СПЦ Котор

Фото и видео : Андреа Шеваљевић

 

Pin It on Pinterest

Share This