Izaberite stranicu

Лидери странки коалиције Естонски центар, Конзервативни народ и Отаџбина потписали су јуче у Талину заједничку изјаву којом траже одржавање референдума о браку као заједници мушкарца и жене наредног пролећа. Референдум је већ расписан у коалиционом споразуму између партија 2019. године.

Изјава је дата у контексту кризе у Влади коју су изазвале недавне изјаве естонског министра унутрашњих послова Марте Хелмеа, преноси Интерфак-Религион.

У интервјуу за Дојче Веле прошле недеље Хелме је изјавио да Влада намерава да одржи референдум о браку, јер „држава не може да опстане без деце и морала“. Такође је изјавио да је лично „непријатељски расположен“ према хомосексуалцима и саветовао је сексуалне мањине да „побегну у Шведску“, где их топло примају.

Његове изјаве су изазвале незадовољство многих политичких личности и чланова јавности, као и кризу у самој коалицији. Премијер Ратас критиковао је његове изјаве, а опозициони лидери захтевали су његову оставку. Председник Керсти Каљулаид, који подржава истополне бракове, изјавио је да „министар са таквим ставовима није подесан за владу Републике Естоније; народ Естоније заслужује боље“.

Иако је било позива да се одустане од идеје о референдуму, Влада ће кренути с њим на пролеће, мада ће морати пажљиво да пажљиво приступи овом питању.

„Народно гласање може се одржати само када се тражи заједнички језик, мирно и без провоцирања јавних група. Нећемо дозволити да било која особа буде понижена или нападнута. Коалиција се недвосмислено противи говору мржње. Желимо да водимо кампању усредсређену на аргументе … избегавајући увреде и претећу реторику и понашање ,“ прочитао је премијер Ратас у изјави.

Естонија је 2016. г. постала прва бивша совјетска држава која је признала истополне заједнице. У децембру те године суд је признао истополни брак склопљен у Шведској, који је следећег месеца уписан у матичне књиге Естоније.

Естонски савет цркава, у којем је и Естонска православна црква Московске патријаршије, позвао је на уставну одбрану традиционалног брака.

Извор: Orthochristiаn (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This