Izaberite stranicu

ВЕКОВНИ сан српског народа се остварује – за свега неколико недеља у Храму Светог Саве на Врачару биће завршен и најмањи детаљ!

Главни печат унутрашњости даје монументални Христос Пантократор који наткриљује олтарски простор. Распон његових руку је готово 20 метара. Највећу површину на јужној, северној и западној страни заузимају новозаветне сцене Васкрсења, Рођења Христовог и Успења Богородице. Посебно је монументална представа Стварања света, на вишем, галеријском нивоу, наткриљен Вазнесењем у главној куполи.

Кружни простор под куполом, по византијској традицији, прекривен је плавим мозаиком, који дочарава небески свод.

Иако су највећи послови на украшавању Храма завршени, неимари и даље раде. Приводе се крају радови на главном иконостасу. Израђен је од италијанског мермера, а у њега је уграђено невероватних 87 тона овог материјала и чак 15 тона челика.

“ЦАРЕ НЕБЕСКИ” И НА АРАПСКОМ

ХРАСТОВА врата на Храму опточена су племенитим металом, а у рељефу је утиснута молитва “Царе небески” на српском и руском, па чак и арапском језику и јидишу. У Храм ће се убудуће ступати испод мозаичке иконе Нерукотвореног Образа Исуса Христа, коме са обе стране стоје ликови Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог. Управо ових дана завршавају се последњи радови на поплочавању платоа око Храма.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This