Izaberite stranicu

Споменик блаженопочившег патријарха српског Павла, који је постављен испред Саборног храма Светог архангела Гаврила на Палама, освештан је данас, а том чину присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

На постољу споменика исписане су ријечи патријарха Павла – “Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек”, а постављен је испред улаза у храм у положају благосиљања вјерника.

Споменик урађен у бронзи је дар паљанске компаније “Станишић” становницима Пала поводом 25 година њеног постојања и рада.

Дјело је академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке, а направљен је у ливници “Јанковић” у Смедереву.

Чубриловић је грађанима Пала пожелио да их овај споменик подсјећа на поруке патријарха Павла, прије свега најпознатију “будимо људи” и да се понашају у духу те поруке.

Према његовим ријечима, тај споменик ће остати као успомена не само грађанима Палама, него свима у Републици Српској.

Чубриловић је рекао новинарима да породица Станишић није могла да поклони љепши дар своме граду поводом 25 година постојања компаније “Станишић”, јер је патријарх Павле један од најзначајнијих духовника у Српској православној цркви и српској историји.

Оснивач компаније “Станишић” са Пала Ацо Станишић рекао је да су грађани Пала заслужили овај споменик који ће увеличати изглед Саборног храма.

– Патријарха Павла, који је живио у наше вријеме, често смо називали живим свецем. Овај народ и Пале заслужили су да имају један овакав споменик и да се наша дјеца упознају са ликом и дјелом патријарха. Споменик ће сигурно увеличати храм, његову љепоту и значење – изјавио је Станишић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је данас посебан дан за вјернике са подручја општине Пале, да ово мјесто постаје свето, те је захвалио породици Станишић за донацију као и свима који су учествовали у градњу Храма од 2008. године до данас.

– Ово је примјер како сви заједно можемо да будемо људи, како је патријарх говорио. Можда је то и главна порука данас да се сви морамо окупљати око цркве, што је важно за српски православни народ – нагласио је Вуковић.

Он је рекао да се све више се људи враћа и окупља око светиња, свештеника, а митрополиту дабробосанском Хризостому, како је истакао, дугују посебну захвалност јер се гради велики број храмова од када је он устоличен на мјесто Његовог високопреосвештеног.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је предузећу “Станишић” за поклон грађанима Пала, те најавио завршетак радова на платоу уз Саборни храм Светог архангела Гаврила.

Он је истакао да је на синоћњој сједници грађевинског одбора храма договорено вањско уређење порте, а да ће у наредним данима почети уређење цокле и свјетларника на бочним странама цркве.

– На прољеће ћемо поплочати читав плато око храма. Овај храм биће мјесто саборности, окупљања, не само Паљана, него и свих људи Сарајевско-романијске регије и Републике Српске, као и враћања свих позитивних страна и врлина – наводи Југовић.

Вајар Микулић је нагласио да му је указана велика част и повјерење да уради лик патријарха Павла, те је појаснио да је споменик тежине око 300 килограма, рађен у бронзи, висок два и по метра и да му је требало око мјесец и по дана да га заврши.

Данашњој свечаности присуствовала је и конзул Амбасаде Србије у БиХ Оливера Шопаловић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и многобројни грађани.

Извор: РТРС

Фото: Срна

Pin It on Pinterest

Share This