Izaberite stranicu

Данас, 16. октобра 2020. у раним сатима, после кратке битке са тешком болешћу, упокојио си Митрополит Италије Генадије. Здравље му се брзо погоршало почетком октобра.

Завршио је основну школу града Кремасти, а затим је наставио учење у црквеној школи Патмијада, где је похађао веронауку, а затим похађао Богословску школу на Халки.

За ђакона га је хиротонисао Митрополит родоски Спиридон и тада га је васељенски Патријарх Атинагоре послао у Напуљ.

Служио је историјској Цркви Светих Петра и Павла, грчког напуљског Братства, као ђакон, затим презвитер и на крају као епископ до 1996. Отприлике 10 година предавао је светоотачко богословље  на Универзитетском институту Светог Николаја у ​​Барију.

Паралелно са службом  у грчком Братству у Напуљу, наставио је студије Социологија и Психологија на Универзитету у Напуљу. Године 1970. одбранио је докторат из теологије на Папској теолошкој школи јужне Италије, на тему: „Допринос Васељенске патријаршије јединству хришћана“.

Године 1970. једногласно је изабран за епископа некада славне Епархије Кратеје, за помоћника епископа Митрополита аустријског Хризостома и егзарха Италије. Његовим избором, после 275 година, добијен је први православни епископ у Италији, где је и хиротонисан.

26. августа 1996. године, Свети и Свештени синод Васељенске цариградске патријаршије једногласно га је изабрао за митрополита Италије и Милитиса. Устоличен је у историјској Цркви Светог Георгија Гркā у Венецији 27. октобра исте године. Основао је 65 парохија, 5 нових свештенихманастира и обновио Свештенни манастир Светог Георгија Гркā. Успео је и у спровођењу Споразума између италијанске државе и Православне епархије Италијанске Васељенске цариградске патријаршије.

Такође, 1999. године добио је почасни докторат Богословског факултета Аристотеловог универзитета у Солуну.

У мају 2004. године италијанска држава предала је Италијанској православној цркви историјску Цркву Светог Теодора Тирона, у историјском центру Рима.

Кад је навршио 50 година службовања у Италији, Република Италија одликовала га је Орденом старијег бригадира, а Општина Родос Златном медаљом града Родоса. Поред тога, Митрополит је одликован Златним крстом Светог Димитрија, заштитника Солуна.

Извор: Orthodoxtimes.com. (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This