Izaberite stranicu

Богородица је заштитница свих људи и моли се за све, некад с радошћу, некад са тугом, проповедао је на празник Покрова Пресвете Богородице Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

„Блажен је човек који ово зна и поштује Пресвету Деву Марију као Богородицу, као Мајка свих, као своју Мајку. Али је лоше за човека који ово не зна. Једноставно не зна чега се лишава, јер се Мајка Божја моли за нас,“ рекао је Блажењејши, преноси Информативно-образовно одељење Украјинске православне цркве.

Према украјинском првојерарху, када човек живи по заповестима, Богородица се с радошћу моли за њега. „Али ако човек живи хаотично, кршећи законе савести, и онда се Мати Божја моли за њега, али са тугом“, наставио је.

Митрополит Онуфрије је тада као моћни показатељ навео речи Светих отаца који су упоредили Мајку Божју са тврђавом цара Давида саграђеном у близини Јафиних врата у Јерусалиму као моћно упориште.

„То је зато што је Мајка Божја украс људског рода, носећи у себи оружје молитве – оно оружје којим побеђујемо грех, којим побеђујемо ђавола, којим побеђујемо себе, своју гордост и неумереност,“ рекао је Блажењејши тумачећи то поређење.

Поред покајне и захвалне молитве, живот по Божјим заповестима и људска снага воље такође су оружје у борби против греха.

„Слободна воља је дата човеку не да чини оно што је неразумно или штетно, већ му је дата савест да приморава себе да избегава зло и чини добро“, проповеда Његово блаженство.

Такође је нагласио да је Богородица увек забринута и моли се за нас, више него што се молимо за себе. Њена помоћ је много јача ако јој се обратимо молитвом и не одустајемо. „Када покушамо да се исправимо, и Мајка Божја се моли за нас, онда је то велики успех“, нагласио је.

Завршавајући своју проповед, Митрополит Онуфрије је позвао све да воде побожни живот према заповестима Божјим и живот у молитви. „Божји закон нам је дат да се заштитимо и усавршавамо. Помолимо се Мајци Божијој да нам помогне да се решимо својих лоших навика, немоћи, падова и недела, како бисмо за њу били таква деца  којој се Она радује. Тада ће Божји благослов почивати над нама,“ закључио је украјински предстојатељ.

Извор: Orthochtistian.com (са енглеског превела Сања Симић де Граф)

Pin It on Pinterest

Share This