Izaberite stranicu

Ове године се обележава 725-годишњица открића чудесне Курске иконе Богородице, која је била изузетно важна у историји Руске Православне Цркве и Руске Заграничне Цркве (РЗЦ).

Од 1957. године ова драгоцена икона се чува у Саборној цркви  РЗЦ у Њујорку. У протеклих 10 година архијереји и свештенство РЗЦ носили су икону у завичај, у Курск, у Русији, сваке године крајем септембра како би тамо благословила вернике. Нажалост, њено путешествије ове године није било изводиво због пандемије вируса корона, а посебне прославе одржане су у Њујорку и Курску.

Уочи празника Рођења Пресвете Богородице и Курскокорене иконе, 20. септембра, Његово Преосвештенство епископ Менхетна Николај служио је Божанску Литургију у Синодској Саборној цркви „Знамења“ у Њујорку, извештава Источноамеричка епархија Руске Заграничне Цркве.

Курскокорена икона, небеска покровитељка руске дијаспоре, била је у аналогијуму у центру цркве током целе Литургије. У својој беседи на крају службе епископ  Николај је нагласио да Пресвета Богородица мора за нас бити пример љубави, смирења и послушности, и нагласио је да она чује молитву свих верних преко своје Курко-корене иконе. На сам празник света икона је однета у свој први дом у Америци – у Новокурско-корено испосништво у Махопаку у Њујорку.

Такође је казивао о томе како су молитве једне мајке пред Курско-кореном иконом на првом повратном путовању у Русију чудесно разрешиле многе озбиљне проблеме  везане за њеног сина.

А у Русији је 25. септембра, поводом празника Рођења Богородице, знаменита  копија чудотворне Курско-корене иконе пренета из испоснице Курског-Рођења Богородице у манастир Знамење у Курску, уместо литије која се обично одржава са оригиналном иконом ове Чудотворке.

Ермитаж је основан на месту где се Икона чудесно појавила 1295. године. Од 1618. икона се углавном држала у катедрали, да би најзад, преко Русије, доспела у Америку преко Србије.

Ујутро 25. септембра Божанску Литургију у испосници служио је Његово Преосвештенство Епископ железногорски Пајсије са свештенством Курске митрополије.

Служба је завршена литијом са копијом Курско-корене иконе од главне Саборне цркве до западне капије манастира, одакле је аутомобилом однета у катедралу Знамења у Курску, где ју је дочекао епископ Пајсије са свештенством манастира Знамење, градоначелником Курска и православним верницима града.

Извор: Orthochristian.com, СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This