Izaberite stranicu

У манастиру Рождества Пресвете Богородице – Подластва грбаљаска данас су сахрањени земни остаци монахиње Серафиме Степанић (1941 – 2020.).

Опело новопрестављеној монахињи је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Рекао је да је монахиња САерафима тихо и непримијетно проживјела свој земаљски живот.

“Овдје је преко педесет година, у овој светињи. Дошла је из манастира Радовашнице, из Србије, заједно са оцем Константином блаженог спомена и са мати Александром. Они су овдје уградили свој живот, обнављајући себе свјетлошћу Духа Светога, вјером и подвигом и обнављајући и ову светињу”, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да монахиња Серафима припада монашкој генерацији која је, након стрдања Цркве у Црној Гори од богоборачког зла, дошла из Далмације, Србије и других крајева, сачувала наше најважније манастире и припреммила духовну обнову која је уследила од деведесетих година наовамо.

“Ових дана Бог је помогао да се скине та богоборна и братоубилачка власт, да прође њено вријеме. А трајало је од 1941 – 45. године богоборство и дух братоубилаштва. Па је власт пријетила да ће и ове који су у новије вријеме дошли из Србије, из Босне, Републике Српске, из Русије протјерати. Ево, нашу сестру Серафиму не могу протјерати”, казао је Владика Амфилохије.

Казао је да је монахиња Серафима поживјела у овом манастиру “као да је није било”.

“Чувала је краву и појала Господу – то је било њено послушање. Али зато ће је Господ прославити – њену жртву, њено богољубље и братољубље. Прославиће је Господ, увјерен сам, у своом непролазном и вјечном Царству небеском. Тамо да задобије, молимо се, оно за чим је чезнула овдје на земљи идући за Христом Господом”, казао је Митрополит Амфилохије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This