Izaberite stranicu

Светом литургијом, свечаном литијом и ломљењем славског колача, манастир Косијерево, у Петровићима код Никшића, прославио је, у понедјељак 21. септембра 2020. празник Рођења Пресвете Богородице и своју храмовну славу.

Светом архијерејском литургијом началствовао је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и уз молитвено учешће вјерног народа.

Након што су вјерници приступили Светом причешћу, свечана празнична литија опходила је храмовно здање. Преломљен је славски колач и освештено жито, а данашњи величанствени празник и славу присутнима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је казао да косијеревска света обитељ, која је „васкрсла“ из доњих крајева и пренијета на садашњу локацију, има стару благодат и стари Божји благослов који је почивао на манастиру Косијереву и заступништво Пресвете Богородице којој је и посвећен.

„Рођење Богородице не слави само овај храм, него слави сваки храм и свете службе данас се врше по цијелој православној васељени. Замислите какав је то велики сабор и из колико уста побожних хришћана се узносе молитве Богу и призива благодатно заступништво Пресвете Богородице, колика се Божја милост излива на храмове и на хришћане који се на овај свети дан у њима сабирају. Већ имамо слику живе Цркве Божје на земљи, али, радује се и цијело Небо, анђели небески и сви светитељи који су не Небесима, сви прослављају рођење Пресвете Богородице и славе родитеље Пресвете Богородице, Свете Јоакима и Ану, а посебно, сви славе Господа и Спаситеља наше Господа Исуса Христа Кога је Она родила“, рекао је Владика.

Подсјећајући на свето житије Пресвете Богородице, Епископ је казао да је Њено рођење било чудесно и натприродно, јер је, како је појаснио, било по нарочитом Божјем промишљању.

„То рођење се догодило у вријеме када родитељи више не рађају, пошто су Свети супружници Јоаким и Ана дуго година били без потомства. У старом Израиљу код јеврејског народа то је сматрано за казну Божју и да су они или неко од њихових предака, посебно, грешни. Међутим, није било тако, него је Бог припремао спасење, а Свети супружници су кроз ово понижење примили на себе све гријехе својих предака и ту клетву понијели на себе у име цијелог човјечанства. Понижење какво су примили може се само упоредити са Христовим понижењем на Голготи, јер су они тако побожни и благочестиви били одлучени и од храма“, навео је Његово преосвештенство.

Као што је Бог тада обрадовао Свете родитеље, они су кроз ту радост, када су добили потомство, добили нови живот. То је, истакао је Преосвећени Епископ Јоаникије, слика васкрсења.

„Понижење које су раније носили слика је смрти, а радост коју су добили са рођењем Пресвете Богородице слика је васкрсења. Заиста су добили обновљење свог живота и велику, неописиву радост. Та радост није била само њихова, него су добили Ону преко Које ће доћи радост цијелом свијету и то не привремена, него вјечна радост. Она је мајка Радости вјечне, јер је родила Спаситеља Христа Који нас је избавио од свих наших биједа, понижења, смрти и ропства, дао нам слободу, радост, заједништво у Цркви Божјој“, казао је Владика.

Додао је да овогодишњу славу обиљежавамо у посебним околностима, услед епидемије корона вируса. На данашњој служби, као и сваки дан, узнијете су молитве за здравље људи, јер је много болесних и зато су, како је казао, потребне молитве.

„Да Божја благодат и Божја милост подејствује и да исцијели све који болују, а има и тешких болесника. Не треба да будемо неодговорни, заиста, многи људи болују и у питању је живот или смрт, треба да се молимо Богу, а Бог нека устројава како је најбоље за наше спасење. Знамо, било је и много неке ујдурме, политике око ове болести, али, болести има и треба да се молимо за здравље наше, наших ближњих и свих који болују и пате. То је наша хришћанска дужност“, рекао је Епископ.

Изразио је захвалност сабраном народу на љубави коју су показали, посебно, када је Црква била, како је оцијенио, на распећу, када су светиње биле у опасности од безбожника.

„Поједини људи су хтјели да оно што је Богу посвећено и завјештано од наших предака Богу и Цркви да то присвоје себи, власти, политици, држави, а то би било насиље, јер ове цркве нити су посвећиване држави, нити било којој власти, него су посвећене Богу живоме и на службу Цркви Божјој до скончанија свијета и вијека. Ми то тако треба и да одржимо. Надамо се да ће Бог благословити ваше напоре, љубав  и жртву и да ће доћи боља времена за наше светиње, за Црну Гору и цијело православље“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Домаћин славља био је Црквени одбор при храму Светог архангела Михаила на Стражници у Петровићима.

Сабрање је настављено трпезом братске љубави са које се у име Црквеног одбора обратио Лука Поповић, а потом је одржан пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This