Izaberite stranicu

У недјељу пред Воздвижење Часног крста – крстовдан, 20. јула,,у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј Јован Вуковић који служи у цркви Покрова Пресвете Богородице у Крушевцу, а саслуживали су му протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереј Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин, као и јереј Душко Којић из Мостара, протођакон Владимир Јарамаз и ђакон Крсто Овдаловић из Епархије захумско-херцеговачке.

Сабраном вјерном народу се пастирским и празнично-надахнутим словом обратио јереј Душко Којић из Епархије захумско-херцеговачке који је подсјетио на данашњу јеванђељску причу у којој законик приступи Христу, кушајући Га и питајући: Шта то да чиним да бих добио Царство небеско?

“То је оно што јесте опомињуће за нас. И ми често се питамо и покушавамо да испунимо неки закон да бисмо задобили Царство небеско и често при томе личимо на овога фарисеја о коме Јеванђеље говори. А Христос Господ њему каже: Не закон, него љуби Господа Бога свога, свим срцем својим и љуби ближњег свога. То су заповјести које требаш да испуњаваш. И то нас учи да не смијемо бити себични, а води нас ка неизмјерној љубави Господа нашег, ка неизмјерној љубави Божијој која је управо Бога довела у овај наш свијет, Господа који силази са престола и са своје Божанске славе и долази у свијет да нас спасе. Узима нашу природу на себе и постаје један од нас, све ради љубави према нама.”

Отац Душко је у даљем обраћању нагласио да сама чињеница да се Господ није одрекао грешника показује јасно да је Господ дошао ради свакога човјека и позива да волимо свакога:

,,Господ се не одриче блудника и блудница, фарисеја, цариника, него им помаже. Господ их лијечи својим присуством и додиром, исцјељује слијепе, хроме, болесне, сједи, једе и пије са грешницима и показује на тај начин да је дошао свакоме човјеку из љубави. Господ дакле од нас тражи да ми на ту љубав, одговоримо љубављу. Да љубећи Господа у сваком брату, сестри, у сваком ближњем, онога до нас, препознамо Господа и да на тај начин волимо свакога, као и Господ што воли свакога човјека.

Ми смо позвани да волимо себе, али вољети себе је лако, па можемо да волимо и оне који су нам близу, родбину, пријатеље и оне од којих очекујемо да имамо неку корист. И њих је вољети лако. Али, оно што је програм хришћанства и оно што Господ тражи од нас, јесте да волимо свакога човјека. Зато на једном мјесту и каже Господ: Љубите и оне који вас мрзе, благосиљајте их и не куните.”

Он је у другом дијелу свог пастирског обраћања подвукао да нам Христос, као једино ново под сунцем, доноси нови закон, који је закон љубави:

,,У Старом завјету књига проповједника каже: Нема ништа ново под сунцем, свако је дан исти. А шта је оно шта је ипак ново под сунцем и што се свијету десило? То је Господ Исус Христос који је сишаоу свијет. А како је Он ново под сунцем и шта је то ново што је Он донио? Није закон морал, јер морала је било и прије хришћанства, имали су своје законе. А Христос нам доноси један нови закон, А то је закон љубави, То је закон по коме Он и каже да од ове љубави нема веће, неголи ко положи живот за ближње своје.

Зато, браћо и сестре, да се данас научимо, да нас ово Јеванђеље поучи да волимо свакога човјека, да је човјек који воли Бога позван да воли свакога и да другачије не може бити, односно, немогуће је вољети Бога, а не вољети ближње јер смо још више позвани да волимо оне који нас не воле и да се молимо за њих”, закључио је јереј Душко Којић.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This