Izaberite stranicu

Како је дошао на идеју да страдалнике који су свој живот оставили у логору Јасеновац пренесе на сликарско платно, колико је важно да опростимо, али и незаборавимо тај догађај, о сликању минијатура на камену и гушчијем перу и колико је српски народ у Републици Српској привржен вјери теме су емисије “Наслеђе” у којој је говорио протојереј-ставрофор Јово Лакић, човек који је први јасеновачке страдалнике иконописао.

“Његово преосвештенство господин владика Лукијан замолио ме да откријем ликове Светих новомученика јасеновачких. Знао је да се бавим иконографијом и прихватио сам то. У Јасеновцу су ми страдали два стрица и дјед са мајчине стране и мислим да наш дуг потомака захтева да неко уради ту икону” – каже свештеник Јово Лакић, који је поред свештеничке дужности, дипломирао на академији Српске православне цркве на Одсеку за конзервацију и рестаурацију икона.

Композиција иконе нас подсјећа на муке које су проживјели јасеновачки страдалници и осјећаје које побуђује тешко је описати.

“У средини је црква, а около је благочестиви народ који је изгинуо од усташа у току Другог свјетског рата. Сваки вјерник који је насликан у ношњи која је карактеристична за његов крај, представља стотине хиљада пострадалих. Одсјечене главе, углавном дјеце, усташе су у бурету слали низ Саву” – објашава господин Лакић.

Црква у Јасеновцу посвећена је Светом Јовану Крститељу и зато се налази на композицији иконе, док Свети Сава држи свитак на коме, како каже, моли Господа Бога за сав пострадали народ.

“Два анђела лебде изнад цркве и носе вијенац мучеништва свим пострадалим. То је најљепши залог нас преосталих Срба и подсјетник да се више никада не деси такво поклање” – говори о. Лакић.

Икона Светих српских јасеновачких новомученика није једина коју је иконописао. Ту је икона Светог преподобног Сисоја, заштитника дјеце, као и Свети Јован Књажев.

“Волим изазове, а поготово оно што није урађено. Таленат који сам добио од Бога, умножавам” – истиче отац Јово.

Сем као неко ко је први иконописао иконе Светих српских новомученика Јасеновачких и других, свештеник Јово Лакић, кренуо је у потпуно један нови ликовни израз. Слика минијатуре на помало несвакидашњим и необичним материјалима као што су камен и гушчије перо.

“На камену сам прво почео, док нисам имао доступне остале материјале. Идеју сликања на гушчијем перу видио сам од Руса. То се допало народу и наставио сам да сликам на њему. Најважније је да има молитвену употребу, материјал није толико битан, мада свакако је доста захтјеван” – наводи господин Лакић.

Свештеник тренутно опслужује шамачку парохију у којој је подигао и обновио пет цркава и један звоник.

“Успјео сам са благочестивим народом да после Одбрамбено-отаџбинског рата обновим и подигнем храмове. Српски народ кад треба да гради и брани огњиште и своју вјеру, увијек је сложан и спреман” – каже протојереј-ставрофор Јово Лакић.

Извор: ИН4С

“Наслеђе”: Сјећање на јасеновачке страдалнике; српски народ кад треба да гради и брани огњиште и своју вјеру увијек је сложан

Pin It on Pinterest

Share This