Izaberite stranicu

Данас, на празник Светог Јоаникија, првог патријарха српског, Свету литургију у цркви Светог Ђорђа под Горицом је служио свештеник Драган Станишић.

Послије читања Светог јеванђеља, о. Драган се осврнуо на смисао и значај данашњег празника:

“Данас је спомен св. Јоаникија првог патријарха српског. Он је помазао за цара Душана Силног који је био подржан за такав престо од Срба, Грка, Бугара и Сабора Свете Горе. Био је у свом времену нада све православне  Васељене и самог Цариграда поводом предстојеће опасности  од најезде Османлија . Душанова круна није била симбол неког његовог локалног феуда већ подвиг да се  спаси угрожени  трон саме  Византијске империје. Патријарх Јоаникије је столовао у Пећи , ту су и његове мошти. Послије његове смрти и Душан се представио у Господу.

Српска историја се наставила у знаку Христа распетога. Православни су  ипак постали жртве  оних које је наш цар хтио да сузбије . Пао је и Цариград , раздијелило се царство на ситне феуде. Било какав помен раније славе није се смио чути у новој турској империји. Црква Христова је, ипак, упркос томе што је настало ропство, наставила да исповиједа и чува духовно наслеђе ранијег царства. Данашњи спомен светог Јоаникија  и његов кивот у Пећкој патријаршији  су доказ тога.”

Д.С.

Pin It on Pinterest

Share This