Izaberite stranicu

На данашњи дан, 16. септембра 2012. године израелске шпијунке, агенткиње МОСАД-а, озлоглашене израелске тајне службе, први пут су добиле дозволу да јавно говоре о свом послу.

Мосад је израелска обавештајна агенција. Одговорна је за обавештајно сакупљање, тајне акције (укључујући паравојне активности и атентате) и антитероризам. Фокус Мосада је на арапске земље и организације широм света. Мосад је једна од најчувенијих обавјештајних агенција у свијету, уз америчку ЦИА-у и британски МИ-6. Позната је по својој ефикасности, и многи сматрају да даје велики допринос стабилности и безбједности Израела. Мосад је формиран у децембру 1949. године као „Централни институт за координацију“, на препоруку Реувена Шилаоха тадашњем премијеру Израела Давиду Бен-Гуриону. Шилоах је желио централно тијело које би координисало и унаприједило сарадњу између постојећих безбједносних служби — Војног обавештајног одељења, Опште безбједносне службе и „политичког одјељења“ Министарства спољних послова. Марта 1951. године је реорганизован, и учињен дијелом канцеларије премијера, одговарајући директно премијеру. Данашњи број радника Мосада се процјењује на око 1200. Мосад је цивилна служба и не користи војне чинове, мада је већина службеника служила у Израелским одбрамбеним снагама (у Израелу је обавезно служење војног рока), и многи од њих су официри. Оригинални мото Мосада је: „Јер уз мудар савјет ћеш водити рат: а у мноштву савјетника је безбједност.” али је недавно промијењен због тренда излазка Мосада у јавност другом изреком: „Гдје нема савјета, људи падају, али у мноштву савјетника лежи безбједност.”  Мада Мосад има дугу репутацију врло ефикасне агенције, он има прилично либералну политику када су у питању киднаповања и атентати, и некада га називају разбојничком агенцијом изван Израела.  Сједиште Мосада је у Тел Авиву, и има шест одјељења:

Одјељење прикупљања је највеће, и одговорно је за шпијунске операције.

Одјељење политичке акције и веза спроводи политичке активности и одржава везе са пријатељским страним обавјештајним службама и са државама са којим Израел нема нормалне дипломатске односе.

Дивизија за специјалне операције спроводи атентате, саботаже и паравојне пројекте.

ЛАП одјељење је одговорно за психолошко ратовање, пропаганду и операције обмањивања.

Одјељење за истраживање је одговорно за обавјештајну синтезу.

Технолошко одјељење је одговорно за развој технологија за подршку Мосадових операција.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This