Izaberite stranicu

После боравка на Косову и Метохији, посете манастирима и гостољубивим домаћинима, Ораховчанима, где је говорила о вери наших великих научника, Александра Нинковић Ташић, председник Образовно-истраживачког друштва “Михајло Пупин”, поделила је своје утиске: “Два дана која припадају више небу него земљи! Предавање у школи Свети Сава у Јасеновику и у Ораховцу. Ни мањих енклава, ни плављег и ширег неба. Такво гостопримство нисам знала да може да постоји. Људи топли, у том – само на земљи омеђеном простору – слободни. А као златном нити увезасмо сусрете са игуманима и братијом манастира Бањска, Драганац, Зочиште и игуманијом и сестрама у Грачаници. Неописиво, неизрециво. Ништа налик ономе што политика доноси. Част, духовност, спремност да се све да за слободу нашег народа. После сусрета са људима и децом за које сам мислила да више не постоје, после сусрета са правим звездобројем, могу само рећи – Косово је било, јесте и биће Србија. Њен најбољи део”, упамтило је срце и записале вредне руке Александрине, а писмо је преко адресе Оливере Радић, новинара и наставника у Ораховцу, упућено њој, али и свим осталим добронамерним мештанима и монаштву напаћеног Косова и Метохије.

У недељу 13. септембра, на празник Сабора српских светитеља, Свете мученике јасеновачке и Полагање појаса Пресвете Богородице, у порти ораховачке цркве је приређено посебно сабрање. Захваљујући труду и љубави Димитрија Марковића, Србина и хуманисте из Бајине баште и његове супруге докторке Раде, на Косово и Метохију је дошла Александра Нинковић Ташић, позната по предавањима о нашим великим научницима Пупину, Тесли, Миланковићу, Светом владици Николају, дубровачким Србима…

У црквеној порти су се окупили мештани Ораховца и Велике Хоче и уживали у несвакидашњем предавању, својеврсној трпези знања, љубави, вере и родољубља, које им је приредила Александра, говорећи о свим поменутим “Звездобројцима”, како их је назвала у својој књизи.

Парох ораховачки протојереј Веља Стојковић је благословио сабрање, добродошлицу у уводном слову је произнела Оливера Радић. Она је подвукла да је ово за народ на Косову и Метохији било јединствено и изузетно важно “јер као што је Пупиново звоно које је на молбу Светог владике Николаја стигло у Охрид да најави ослобођење, за нас је Александрин долазак са књигом Звонари слободе симболично најава ослобођења које нестрпљиво чекамо”.

Александра је пре Ораховца, у суботу одржала предавање у Јасеновику, а посетили су и манастире Драганац, Грачаницу и Зочиште.

 

Pin It on Pinterest

Share This