Izaberite stranicu

“Народ је јасно схватио поруку бивше власти и поред фантомских бирача и великих притисака којима је био изложен, гласао за оне политичаре који су се побунили и стали уз Цркву у одбрани људских права, међу којима право на слободу вјероисповијести заузима најважније мјесто. На овај начин поражена је богоборачка, антицрквена, античовјечна и антицрногорска политика јер се нешто слично никад у историји Црне Горе није дешавало“, казао је, између осталог, протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре.

Он је ово казао у новој сезони емисији “Питајте свештеника“ која се емитује на таласима овог радија, одговарајући на питања која су се односила на актуелну ситуацију у Црној Гори и то да је режим Мила Ђукановића смијењен на демократским изборима, што је велико изненађење за многе.

Протојереј Никола Пејовић, парох момишићки, подсјетио је да се, сада већ бивша власт у Црној Гори у последњих седам-осам мјесеци декларисала као изразито богоборачка.

“Уласком у процедуру крајње дискриминаторског и нецивилизацијског безакона о слободи вјероисповијести, који је имао антицрквени и антидемократски карактер, бивша власт је имала намјеру да отме светиње Српске православне цркве и да их припоји држави. Литије које су као вид народног отпора и неслагања услиједиле, имале су један циљ и захтјев, а то је да се овај безакон измијени и повуче, направи бољи закон који ће важити подједнако за све, како би се знало шта је црквена, а шта државна имовина, и која је позиција Цркве у држави. Без обзира на незапамћен број незадовољних грађана, који су учествовали у литијама са свијећама, иконама и молитвом у срцу, власт није имала слуха, чиме је Цркву увукла у изборни ток и процес нарочито запаљивом реториком гдје су из уста највиших државних званичника долазиле изјаве да ће Црква бити побијеђена на изборима, да ће бити укинута, да ће јој се отети имовина, а свештенство и монаштво бити прогнано“, подсјећа отац Никола и наглашава да смо имали ситуацију да су тамничени владике и свештеници, да се вјерни народ приводио и пребијао, да су рушени манастирски конаци и бројне друге примјере.

Отац Никола каже да нас је овим тадашња власт јасно упозорила да ће, уколико добије народно повјерење, бити спремна да се обрачуна са Црквом:

“Народ је јасно схватио ову поруку и поред фантомских бирача и великих притисака којима је био изложен, гласао за оне политичаре који су се побунили и стали уз Цркву у одбрани људских права, међу којима право на слободу вјероисповијести заузима најважније мјесто. На овај начин поражена је богоборачка, антицрквена, античовјечна и антицрногорска политика јер се нешто слично никад у историји Црне Горе није дешавало.“

Додаје да се нада да је то вријеме иза нас и да ће Закон о слободи вјероисповијести бити повучен и направљен нови који ће бити једнак за све вјерске заједнице.

Отац Никола подсјећа да Црква није имала више ни један захтјев и поновио став да Црква није политички мотивисана, нити су наши мирни протести имали политиканстки и страначки карактер.

“Наше литије су искључиво биле усмјерене на мијењање овог накарадног закона и његових спорних одредаба, као и прављење једног новог праведнијег закона“, казао је отац Никола, додајући да Црква од нове власти очекује да доноси праведне законе који ће бити једнаки за све.

“С обзиром да ни један други захтјев није долазио од стране Цркве о свему осталом одлучиваће политичари“, наглашава свештеник Пејовић.

Све у човјековом животу бива по вјери

На почетку емисије главни и одговорни уредник Радио Светигоре тумачио је Свето јеванђеље на четрнаесту недјељу по Духовима, празник Сабора српских светитеља и просветитеља, када наша Црква доноси јеванђелску причу о Царству небеском и свадби.

Отац Никола каже да је наша вјера она одјећа по којој ће нас Господ препознати, која је изаткана од наших благословених дјела, која извиру из вјере наше те да смо “призвани да се испунимо истинским врлинама и врлинским животом угледајући се на Свете Божије људе”.

“Данас смо прославили и наше архијереје, првојерархе које прослављамо у Сабору српских светитеља почевши од Светог Саве првог архиепископа српског, до блаженог спомена Патријарха Павла који је био обучен у истинско и право одијело, из данашње Јеванђелске приче, што нам је свједочио кроз своју пастирску службу примјером истиског смирења, подвига, богољубља и човјекољубља“, казао је отац Никола и позвао да нашу вјеру свједочимо тако да се свијетли свјетлост наша пред људима јер нас Господ призива на вјеру изаткану од наших благословених дјела, плодова те вјере.

Отац Никола је нагласио да је важно да ове дане који су нам дати овдје на земљи искористимо у љубави, трпљењу и служењу Богу и ближњима, а никако у мржњи ма према коме.

“Мржња је као рђа. Она изједа нас саме и од ње немају штету они које мрзимо већ ми који мрзимо и који у тој мржњи живимо. Све у човјековом животу бива по вјери“, само су неке од душекорисних поука оца Николе Пејовића које можете чути у емисији “Питајте свештеника“.

Емисију у којој је прота Никола Пејовић одговара на питања слушалаца и о томе да ли је завршена наша борба за одбрану светиња, која је мјесецима трајала у виду литија, постоје ли још неки захтјеви које српски народ очекује од нове власти, као повлачење признања Косова, враћање заставе, химне, као и српског језика у школе, па и увођење вјеронауке, можете послушати на линку: svetigora-pitajte-svestenika-protojerej-nikolа-pejovic/

Слободанка Грдинић

 

Pin It on Pinterest

Share This