Izaberite stranicu

На празник Полагања појаса Пресвете Богородице и Светих мученика јасеновачких – на 14. недељу по Духовима,  служена је Света Литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа, руковођени протојерејем Јованом Радовићем.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић.

,, Шта значе браћо и сестре ријечи Апостола Павла, које смо данас чули – да те Бог помазао и да си се испунио Духа Светога. То представља оне учеснике свадбе Небеске о којој данас говори Свето Јеванђеље, они који су се удостојили заједнице са Христом, који су ушли у Цркву и остали Црква, они су учесници те свадбе – они су они који су се одазвали на позив Божији, да дођу и узму учешћа у свадби Господњој; а они који су заокупљени само својим пословима, само оним што је себично – они нису имали заједницу са онима који су Божији и зато нису помазани и зато се не може рећи да такви имају духа Божијега, да такви имају Духа Светога.

Данашње Јеванђељe, драга браћо и сестре, говори да је смисао човјековог живота у томе да се промијени, да позна шта је оно што је Божије и да разликује шта је оно што је људско а шта је оно што је Божије – јер нема љубави праве, истините, ако нема неке промјене у животу човековоме, ако нема неке промјене у животу друштва, ако нема неке промјене у свијету.

Ево, и ми смо се ових дана, овдје код нас, удостојили тога да се битно из основа промијени ово друштво, да се ослободи свих оних који су претјерано заокупљени оним што је само земаљско, што је само основно за робовски опстанак човјека – а нису уопште вољни да буду помазани Духом Божијим. Зато, нека би Господ Бог дао, да сада, када се нашему народу отворила перспектива да слободно приђе тој трпези Господњој, тој свадби Христовој – нека би Бог дао да се наслађујемо све већим и већим добрима, амин Боже дај.“

                                                                               Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This