Izaberite stranicu

Научним скупом „Новомученици: Полиперспектива VI“, који се с благословом Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија одржава у Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, данас је почела манифестација “Дани Светих новомученика јасеновачких”.

У оквиру ове традиционалне манифестације, која је у знаку 75 година од завршетка Другог свјетског рата и пробоја посљедњих јасеновачких логораша, сјутра, 11. септембра, на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, у Храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, гдје је крштен свете успомене Патријарх српски Павле, биће служена Света архијерејска литургија.

Централна прослава празника Светих Новомученика Јасеновачких одржаће се у недељу 13. септембра, у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, када ће бити освештана и новоподигнута зимска црква Светих новомученика јасеновачких. Свету архијерејску литургију са свештенством, монаштвом и вјерним народом, служиће више архијереја наше Помјесне цркве, са почетком у 9 часова. Славски колач и жито биће освештани на гробној хумци код „Каменог цвијета“ у Спомен-подручју Јасеновац.

Епископија пакрачко-славонска позива вјерни народ да и ове године узме учешћа у наведеним догађајима који имају неизмјерно значење, како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сјећања на Јасеновац и његове жртве.

Pin It on Pinterest

Share This