Izaberite stranicu

У смирај празничног дана када савршавамо свештени спомен на преподобну мајку Ангелину, 12. Августа 2020. лета Господњег благословом Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, из Саборног храма Христова Васкрсења у Подгорици уживо је емитовано девето издање емисије “Живе речи” чиј је гост био протопрезвитер Предраг Шћепановић, парох подгорички и настојатељ Светомакавејског храма у насељу Толоши.  Музички део емисије милозвучним појањем које је наликовало на ангелско славословље употпунила је Бранка Зечевић из Подгорице, уз пратњу Јане Обрадовић. Модератор емисије био је катихета Бранислав Илић. 

Након одслужиог акатиста Часном и Животворном Крсту Господњем прота Предраг је говорио о историјату и значају подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења, који се по величини налази одмах после Храма Светог Саве у Београду, посебно истичући чињеницу да је он једини храм у историји који су заједно освештали васељенски и московски патријарх. Незаобилазни детаљ приче о освећењу Саборног храма била је Светосимеоновска лоза из Хиландара, чију су младицу својим рукама, а као израз саборности и љубави, засадили Патријарси Вартоломеј, Кирил и Иринеј. Та лоза поред храма данас већ рађа плодове.

“Небо се радовало великом догађају освећења Саборног храма у Подгорици, а како и да се не радује када су многе христочежњиве душе своје биће уградиле у овај храм, који је изграђујући себе, нас духовно изграђивао”, казао је отац Предраг, присетивши се са љубављу великог човека и историчара проф. Предрага Вукића, који је живео за своју Цркву. Почивши професор Предраг Вукић је брижљиво и вредно сакупљао евро по евро за изградњу ове светиње која сведочи да је храм крајичак неба на земљи.

Будући да се налази на послушању настојатеља Светомакавејског храма у Толошима, о. Предраг је подсјетио на историјат и значај ове подгоричке светиње која својим постојањем пројављује велико чудо и постаје весник свеопштег васкрсења, будући да се налази у средишту толошког гробља. Причу о овој светињи, која ће на дан Светих Макавеја прославити престони празник, њен настојатељ је употпунио сведочанством о једној знаменитој и чудесној композицији која се налази на северном зиду овога храма.

Говорећи о васељенском радију Светигора, на чијем се челу налазио десет година, прота Предраг је казао да Светигора врши своју мисију, шири реч Божју и тако на посебан начин доприноси мисији наше Цркве. Са пуно љубави је поменуо многе значајне личности међу којима неколико архијереја, који су били и остали делатници на Светигори. Присећајући се почетака рада најстаријег црквеног медија у СПЦ, посебно је истакао да благослов Патријарха Павла прати и руководи мисионарско-информативни рад.

Говорећи о свом животном путу о. Предраг који је преко бављења фудбалом и глумом дошао до спознаје Бога, нагласио је своју љубав према Светом владици Николају и преподобном Јустину Ћелијском, као и према великом старцу Тадеју Витовничком са којим се сусрео неколико пута у животу. Према речима оца Предрага, читање дела светих отаца Николаја Жичког и Јустина Ћелијског је од изузетног значаја за хришћански етос, јер нас упућују да ходимо стазом правом.

У току емисије отац Предраг је одговарао и на питања гледалаца мр Смиље Влаовић, Љубице Гојковић и Силвије Ромић и других.

На самом крају протопрезвитер Предраг Шћепановић је произнео пастирску реч поуке и укрепљења, узносећи молитвене жеље да Господ благослови мисионарске подухвате који сведоче реч љубави Божје.

Емисију је умилним појањем одјавила сестра Бранка Зечевић, а њено милозвучно појање употпунила је тиха и мелодична пратња талентоване Јане Обрадовић.

Благодаримо редакцији Светигоре на прилици да се емисија Живе речи емитује из студија овог васељенског радија, на чијем челу се налази уредник протопрезвитер Никола Пејовић, као и нашем брату Срећку Радовићу, тонском реализатору који се побринуо да у техничком смислу све протекне у најбољем реду.

Катихета Бранислав Илић

Pin It on Pinterest

Share This