Izaberite stranicu

На позив Његовог преосвештенства Епископа сремског г. Василија, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 11. августа 2020. године Сремске Карловце, јавио је Радио Српски Сион

У току је обнова фасада Саборне цркве и Патријаршијског двора коју финансира Покрајинска влада из фонда који је пре две године основан за уређење и обнову Сремских Карловаца. Заједно са председником Покрајинске владе г. Игором Мировићем, покрајинским секртетаром за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама гђом Драганом Милошевић и директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе г. Зораном Вапом, ко­ји оба­вља над­зор над ра­до­ви­ма, Патријарх се у пратњи домаћина владике Василија, упознао са током рестаурације и консервације двају капиталних објеката Српске православнецЦркве у Сремским Карловцима.

Уједно, Патријарх се информисао и о радовима на адаптацији и преуређењу синодалних и патријаршијских просторија на спрату Старог двора. Високи гости су посетили и Богословију Светог Арсенија Сремца, у којој су током 2019. и 2020. године изведени радови, захваљујући којима су побољшани услови рада и боравка ђака и професорског кадра.

Током разговора је констатовано да обнова Саборне цркве и Патријаршијског двора тече у складу са предвиђеном динамиком. Покренуто је и питање обнове крова Богословског семинара – интерната и исказана нада да ће и то бити реализовано како би услови за смештај богослова и у том објекту били бољи.

Протојереј мр Јован Милановић, ректор Карловачке Богословије казао је за Радио Слово љубве да су договорени поједини кораци везани за обележавање великог јубилеја – 100 година од уједињења свих обласних српских цркава у јединствену Српску православну цркву, које ће се одржати следеће године. На питање да ли је и какву поуку Свјатјејши овом приликом упутио, отац Јован је казао: “Да будемо будни, пазимо на децу и да генерално у овом времену будемо пажљиви, што се тиче живота и црквеног поретка”.

Фото: Радио Српски Сион

Pin It on Pinterest

Share This