Izaberite stranicu

У Дому Светог Георгија сјутра, 12. августа, у 19:30 часова одржаће се час Љетне школе вјеронауке коју води свештеник Драган Станишић, парохија Нововарошка.

Тема: Јеванђеље по Луки и наша епоха

Ово Јеванђеље нарочито истиче Христово занимање  за људе који су угрожени, презрени и омаловажени. Параболе (приче) о безумном богаташу (12, 16-21), о богаташу и убогом Лазару (16,19-31) и о милостивом Самарјанину (10, 30-37) сачуване су само у Јеванђељу по Луки.Ово Јеванђеље чита се у богослужбеном периоду послије Воздвижења Часног Крста, све до пред почетак Великог поста. Вријеме настанка овог Јеванђеља је око70. године  посл. Хр. Јеванђеље по Луки и Дјела апостолска  су новозавјетни списи који се сматрају за дјело истог аутора.

Приказ књиге:  Свети Кирило Јерусалимски – Катихезе, превод са грчког изворника- владика Амфилохије, издање Манастира Острог, 2009.г.

Свети Кирило Јерусалимски је црквени писац из 4. вијека . Катихезе (поуке) је писао онима који се припремају за крштење. Ово дјело писао је током Великог Поста и Свијетле седмице и оно представља  образац васпитања и до данас . Сачувано је у облику 24 поуке и централна тема су Тајна крштења, миропомазања и причешћа. Истина о Богу је сажета у Символу вјере и крштење је по њему предавање богопознања  којем претходи  добровољно одрицање од Сатане. Наглашава потребу покајања  и слободног приступа  бањи препорода- Крштењу.

Полазници посјећују  курс  у складу са околностима и мјерама изолације.

                                                       Протојереј- ставрофор Драган Станишић, парох подгорички

 

Pin It on Pinterest

Share This