Izaberite stranicu

Литургијом у Цркви Светог архангела Гаврила, сечењем славског колача и поменом страдалима са подручја ове општине, јуче је у Осојану код Истока обележена деветнаестогодишњица повратка расељених Срба са подручја ове метохијске општине.

Истичући да је ова плодна метохијска земља благословена повратком расељених, парох осојански Јован Цветковић казао је у беседи после Литургије да Осојане мора подстаћи расељене из других средина на повратак и бити им пример одрживог повратка.

– Повратници на жалост још увек живе тешко, без значајније помоћи косовских институција пре свега у смислу безбедности, али и економском смислу, поготову што смо константно изложени нападима и пљачкама, тако да опстајемо искључиво захваљујући помоћи Републике Србије.Тако смо у време короне заједно са Канцеларијом за КиМ обезбедили више врста помоћи за повратнике – каже Малиша Ђурић председник Привременог органа општине Исток у којој је до 1999. године живело 8 500 Срба док их је сада свега око 650.

Обележавање десетогодишњице од првог масовног повратка расељених Срба који су се тада вратили на голу ледину организовано је уз мањи број повратника и верника због ситуације са корона вирусом, док су се Срби из Осојана подсетили и својих шесдесет и четворо киднапованих и убијених комшија и рођака.

– Међу њима је и брачни пар Остојић, који су тада имали више од 80 година. Коме су они и за шта били криви – рекао је председник Ђурић крај споменика са именима убијених Срба у порти цркве где је одржана и изложба слика на Ликовне колоније „Видовдан 2020“ чији је организатор Дом културе „Грачаница“.

Иначе, обележавање дана повратка расељених Срба одржано је у организацији еЕпархије рашко призренске, парохије осојанске, Привременог органа општине Исток, Дома културе „Грачаница” а уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Извор: Вечерње новости

Фото: РТВ Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This