Izaberite stranicu

Братственици “стари” Сеочани, а данас – Михаиловићи, Брковићи, Милуновићи, Дакићи и Јеленићи, прославили су на празник Преподобномученице Параскеве Римљанке, 08. августа, у Сеочком катуну у Горњој Лукавици – Пиперима, своју катунску приславу.

Након заједничке молитве, принијет је славски колач и кољиво које је благосиљао о. Владимир Милуновић, парох пиперски, који је са својим братственицима подијелио радост празника и заједничке славе љетњег Петковдана.

Одслужен је парастос за све сроднике присутних који су се упокојили са надом на живот вјечни а годинама су издизали на овај катун.

У пригодном слову отац Владимир се помолио да упокојени нађу мира и покоја и да их Господ настани у рајска насеља.

Одмах по доласку на планину Сеочани су обишли своје катуништа која су затекли у руинираном стању, што их је све дубоко потресло и изазвало јаке емоције.

“Ево, ове наше сузе говоре да смо данашњим сабрањем одужили један стари дуг”, казао је о. Владимир, истичући значај поновног окупљања и изналажења могућности како би се катун поново оживио.

Сабрање је настављено уз традиционалне игре “камен са рамена”, скок у даљ и сл, након чега је уприличена славска трпеза.

Овом прославом је послије дужег времена обновљена традиција прославе Свете Параскеве Трнове у Сеочком катуну. Мјештани су изразили наду да ће, ако Бог да, сљедеће године прослави катунске приславе присуставовати и остали Пипери који издижу на катуне Горње Лукавице, а да ће то бити повод за нова сабирања, како ова планина не би остала пуста и како би њене дражи упознали млади нараштаји, наставаљајући традицију својих предака.

Преузето са Фејсбук странице “Пипери” коју уређује Драгутин Вучинић, професор историје

Приредила: Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This