Izaberite stranicu

Празник Светога Великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског, прослављен је евхаристијски у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом, на 9. недељу по Духовдану.

Светом литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја – ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа.

Словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић који се осврнуо на данашњу јеванђељску причу о Христовом и Петровом ходу по површини воде Генисаретског језера када је апостол Петар, видјевши Исуса како ходи по мору,  питао: „Господе, ако си ти, реци ми да дођем теби по води.”

“Ево јеванђелске ријечи којом и данас питамо Господа – можемо ли са апостолом Петром и ми доћи Њему.  Кроз све наше буре и валове који нас запљускују током живота, ми, као Петар, питамо  Господа – можемо ли доћи до Тебе ? А Господ, не само Петру апостолу, већ свима нама кроз наш живот – каже: Дођи! И ми крећемо да идемо како Господ каже, али увијек, као што видимо и у данашњем Јеванђељу, учини нам се да наилази неки противан вјетар, који пријети и уплаши нас да ћемо потонути”, казао је отац Драган, објаснивши да је Петар ишао по води све док се није уплашио.

Порука данашње јеванђелске приче је, како је казао, да је  противни вјетар, који непрекидно имамо у овоме свијету, кроз све нараштаје, “нека стихија која нас провјерава, да ли смијемо да дођемо Христу, да ли можемо да вјерујемо да ћемо имати Христа, ма какве непогоде  свијета нас узнемиравале”.

“Нека би нам Бог кроз ову јеванђелску причу и кроз ову данашњу службу дао да свагда и ми, увидјевши колико је добар Господ и колико је све друго пролазно и слабо, увијек говоримо – Заиста Ти  јеси Син Божији, као што су рекли апостоли када су приступили Христу послије Петровог бојажљивог входа по води. Управо, знајући за ово данашње Јеванђеље, можемо прићи Христу и чути да нас призива и говори – Дођи.

Прослављајући и Светог великомученика Пантелејмона, чији је сав живот био исповиједање да је Христос заиста Син Божији, и ми свагда, јавно и у себи, говоримо: Заиста је Христос, Син Божији, Бог наш!”, закључио је отац Драган Станишић.

                                                                                   Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This