Izaberite stranicu

На празник Св. Великомученика Пантелејмона, у недељу 09. августа 2020. године, Његова светост Патријарх Српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску литургију поводом славе храма посвећеног овом великомученику у Миријеву.

„Црква хришћанска почива на темељу крви Светих мученика. Један Свети отац из тог времена посматрајући гоњење хришћана, рекао је да је крв хришћанска семе многих хришћана и ту лежи тајна како се и у времену страдања Црква ширила, многи мученици су страдали као Свети Пантелејмон и претрпели огромна страдања. Када то данас причамо не можемо да верујемо, али и ми можемо да посведочимо шта мржња може да учини када пролије крв недужном“, истакао је Патријарх говорећи о животу и мучеништву Светог Пантелејмона.

На крају, Патријарх Иринеј се осврнуо и на догађаје око поновног претварања Свете Софије у Цариграду у џамију, истакавши да ће дати Господ да се ослободи и да нам се врати, али и да ми градимо српску Свету Софију, односно Храм Светог Саве, који ће, како се нада, догодине бити освештан и завршен.

Његовој светости су саслуживали протојереји-ставрофори Недељко Божић и Милош Мићић, јереји Горан Мијаиловић и Арсен Миловановић и ђакон Никола Мићаковић.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This