Izaberite stranicu
На Горњој Трусини, на самој граници берковићке и невесињске општине, уналази се мјесто Стражeвица, за које су везане бројне легенде и гдје се вијековима чува православље.

Сматра се да је тамо закопана црква на чијим остацима се и данас служе свете литургије. Стражевица окупља бројне вјернике, гдје посебно у љетним мјесецима “оживи” приче о цркви, историји, закопаном злату…

На највјетровитој херцеговачкој узвисини, у нестварном пејазажу краса, крије се Стражевица, која крије причу о својој историји.

Претпоставља се да је ту постојала црква која је у доба Турака затрпана дрвљем и камењем. Кад се нашла под земљом почела је да се испреда прича и легенда да су у цркви закопана три ћупа – са златом, месом и просом.

– Легенда каже да је црква закопана пред долазак Турака и да су закопана три бадња – злата, проса и баковог меса – каже Ранко Лучић из Берковића.

Вијековима се чува и памти ова легенда, као и приче да су се лоше провели сви који су покушали откопати благо.

– 1939. године покушавали су да откопају благо, али је дувао толико јак вјетар да нису успјели. Ни наредни покушај није уродио плодом, а трагови копања виде се и данас – каже Лучић.

Стражевица чува легенду, али, што је још важније, вијековима чува православаље. Мјештани овог краја долазе овдје на свету литургију, друге недјеље по Петровдану.

– У спомен старе цркве која је срушена, одржава се света литургија другу недјељу по Петровом дану. Тада се у славу Божију окупи омладина из Дабра и Невесиња – каже Требињац Перо Дука.

За народ Берковића и Невесиња, Старжевица је свето мјесто, које радо посјећују, посебно у љетним мејсецима. Испод врха у стијенама је мали извор, чија се вода, сматра љековитом.

Сви који се попну до овог мјеста, гдје се сударају историја и мистика, обиђу и Шупљи камен, недалеко од извора. Према предању, проласком три пута око тог мјеста свака жеља биће испуњена.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This