Izaberite stranicu

На дан када Црква Христова прославља Пророка Илију Тесвићанина, служена је Света Литургија којом је началствовао старешина подгоричке Цркве Св. Ђорђа, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, архијерејски намесник подгоричко-колашински.

Проти су саслуживали служитељи овог Светог храма – протојереј-ставрофор Милета Кљајевић и протојереј Јован Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио, началствујући свештенослужитељ, протојереј Велибор Џомић.

,,Чули смо браћо и сестре, на овој Светој служби Божијој – ријечи утјехе. Ријечи Јеванђеља јесу ријечи утјехе, ријечи поуке и јесу ријечи спасења.

Јер, читајући Свето Јеванђеље, пажљиво слушајући оно што нам оно поручује, ми се непрестано духовно обнављамо, духовно утврђујемо и непрестано обнављамо свој савез са Богом; са Богом Живим и Истинитим.

Управо данас када су срца и душе многих људи помућени, када су престрављени, када су у недоумицама – шта да раде и како да раде у времену ових нових болести и пошасти, у времену пријетње економском будућношћу, у време бриге за голу егзистенцију свакога човјека, ми хришћани – увијек извор и надахнуће – одговор и поуку шта да радимо и шта да чинимо, како да се владамо и како да поступамо, тако да будемо и останемо Христови и са Христом – ми увијек имамо свој извор у Јеванђељу.

Видите и сами, благослов овога дана, да смо у овај Свети васкршњи дан чули ово васкршње Јеванђеље, како је Господ многом народу на пустом мјесту, у недоба, како каже Јеванђелист Матеј, већ доцкан је било. Како је Господ нахранио толико људи и како је умножио пет хљебова и двије рибе, како је погледао на небо и благословио тих пет хљебова и двије рибе и преломио и преламао и давао и додавао својим ученицима, а они народу своме.

Видите и сами, како се савремени човијек отуђио од Бога, јер је Господ рекао човјеку – дао га, створио га, послао га на ову земљу, дао му власт над свим створењима, дао му власт да се рађа и да умножава људску врсту на земљи – да се храни у зноју лица свога. И то јесте послушање и призвање од Бога свакоме човјеку. И сваки човијек то треба савијесно и онолико колико до њега стоји, да испуњава у своме животу. Али није ту крај, браћо и сестре, има и оно чудо Божије и онај благослов Божији, кад Господ учини чудо и да Он помогне тамо где ми не можемо; да Његова благодат и Његов благослов стигну тамо где престају наше људске моћи и снаге – да Он умножи.

Не чини ли нам се да је управо и ово вријеме у коме ми живимо, готово идентично овоме времену о коме смо чули малопре у Светом Јеванђељу – на пустом мјесту народ је био. Тај народ је радио, трудио се али је чуо за Господа и дошао да послуша шта Тај најнеобичнији Човјек, Богочовјек, Христос, има да каже и поручи.

Чули су они да, Он исцељује, чули су они и осјетили да је Он Спаситељ, да је Он Месија да је Он дошао да узме на себе гријехе свијета и да пропути пут у Живот Вјечни. Зато су они после оног свога свакодневног рада и труда који су имали, тамо гдје их је Бог дао да су живјели, дошли да чују Господа. Као што и ми долазимо браћо и сестре на ове службе Божије, свих ових дана претходних, свако се од нас, према својим моћима и послушању трудио да испуни заповијест и ријеч Божију, да се људи хране у зноју лица свога.

Али, браћо и сестре, дошли смо данас на ову свету службу Божију да чујемо ту ријеч утијехе, ријеч спасења, да примимо тај благослов и ту благодат Божију на себе, да би нам и Господ помагао – да Он домеће тамо где људска, како рекох, снага престаје.

Нажалост, како у оно вријеме тако и данас – данас можда и више; има људи који и не чују и који само мисле да само од човијека зависи и рад и труд и усијев и резултат рада а није браћо тако, јер то нас учи свеукупно Предање, свеукупна историја, искуство историјско, нашега и свих хришћанских народа.

Зато сви треба да знамо да ваља да се потрудимо на својим послушањима у својим домовима, тамо гдје радимо, тамо гдје зарађујемо кору хљеба – али  и да слушамо ријеч Божију и да Господ увијек дометне снаге.

Данас је велики дан и празник, Светога Пророка Илије Тесвићанина, громовника који ми прослављамо. Видите и сами да је у ово вријеме све сведено или се своди само на рационално, објашњиво – и да се негира све оно што јесте чудо Божије и што јесте благослов Божији. Оно што је сведочанство Светога Пророка Илије јесте управо то, да Господ царује, да Господ влада, да се Њему служи, и да се Њему клања – а да Господ по љубави Својој посећује и походи народ свој, на разне начине, даје му поуке, путоказе и даје му знаке спасења – а на свакоме од нас, да ли ће те знаке чути и видети, да ли ће тај глас Господњи, чути и препознати и за њим кренути.

Нека Господ молитвама Светога Пророка Илије који, како је речено, био је Пророк, а за Пророке је речено да ниједан од њих није признат у постојбини својој али ево – јесте признат ево вијековима и вијековима као Пророк Божији у овој његовој духовној постојбини у Цркви Божијој и зато га ми прослављамо и данас се око њега на Светим Литургијама заједно са њим око Христа Господа, око Свете Тројице, садијевамо.

Нека благослов Божији буде на свима нама, да нам ријечи Јеванђеља буду и поука и подстрек и упут за пут у Живот Вјечни – молитвама Светога Пророка Илије и свих Светих, Амин Боже дај.“

Након примања Свете тајне причешћа, присутнима је на благослов  подељена душекорисна књига ,, Свето Причешће – Лек Бесмртности “, Епископа Бачког Иринеја, у издању издавачке куће Беседа.

Потом су свештенослужитељи храма Светог Ђорђа, приступили благосиљању кољива и сечењу славских колача данашњим свечарима.

Још једном је началствујући свештенослужитељ нагласио да се верници придржавају прописаних мера НКТ за заразне болести, одржавајући физичку дистанцу на прописаној удаљености уз обавезно ношење маски.

Такође је у своме обраћању нагласио да поред бројних болести које харају и које су харале током историје (куга, колера, шпанска грозница…), није се десило да свештеници који редовно причешћују најтеже болеснике, оболе, причешћујући се из исте Чаше, већ насупрот, примањем овог Лека Бесмртности, на исцељење душе и тела, бивају једни од најдуговечнијих људи, као што свакодневно искуство показује. Самим тим и верни народ не треба да гаји никакве страхове да ће се, приступањем Светој Тајни причешћа, заразити.

                                                                                       Елза Бибић  

Pin It on Pinterest

Share This