Izaberite stranicu

На данашњи дан, 1. августа 1810. године рођен је италијански државник гроф Камило Бенсо Кавур, први министар предсједник уједињене Италије. Заслужан је за ослобођење Италије од Аустрије и њено уједињење под Савојском династијом. Краљевина Пијемонт-Сардинија је неформални назив за краљевину Сардинију као бившу краљевину Савојске династије у сјеверозападној Италији, а постојала је од 1720. године до уједињења Италије 1870. године. Сицилијанска краљевина је замијењена 1720. године за Сардинију, па је кућа Савоја постала краљевска династија. Иако се називала краљевина Сардинија главни посједи куће Савоје су биле територије Савоја и Пијемонта са главним градом Торином. Територија Пијемонта је ушла у састав краљевине Сардиније. Када је Наполеон освојио краљевину заједно са остатком сјеверне Италије краљ Карло Емануел IV је побјегао на Сардинију.

Краљевина је 1814. године поново успостављена Бечким конгресом и проширена је дјеловима Републике Ђенове, која је служила као тампон према Француској. Након кратког и катастрофалног другога рата са Аустријом гроф Камило Бенсо Кавур је постао предсједник владе, а краљевина Сардинија је постала центар око кога се одвијало италијанско уједињење. Краљевина Сардинија је учествовала у Кримском рату на страни Турске, Велике Британије и Француске. У краткотрајној држави, која се звала Уједињене провинције централне Италије одржан је референдум, на коме је 1860. године изгласано да се припајају Пијемонт-Сардинији. Та држава Уједињене провинције централне Италије састојала се од Великог војводства Тоскане, војводства Парме, војводства Модене и Папске државе. Тада је Наполеон III био узнемирен, јер се бојао јаке Савојске државе, па је захтијевао да му предају Савоју и Ницу. То је учињено након референдума на коме је 90% становништва Савоје и Нице гласало да се припоји Француској. Ђузепе Гарибалди је 1860. године започео кампању освајања јужне Италије у име Пијемонта-Сардиније. Брзо је срушио Краљевину Двије Сицилије. Кавур је био најзадовољнији са уједињењем, а Гарибалдијева жеља је била да освоји Рим.

Створена је Краљевина Италија а Пијемонт је постао најдоминантнији и најбогатији дио Италије. Кућа Савоја је владала Италијом до 1946. године.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This