Izaberite stranicu

Поводом обиљежавања 79 година од када су усташе побиле 1.600 Срба у Ливањском пољу, на празник Свете великомученице Марине служена је Света литургија у Спомен-капели-костурници у Ливну .

Парох ливањски Предраг Црепуља рекао је Срни да су усташе од Огњене Марије до Илиндана 1941. године, током Другом свјетског рата, побиле 1.600 Срба.

Он је истакао да је то било језиво страдање Срба са подручја Ливна које су комшије Хрвати одводили од кућа и живе бацали у јаме безданке на Динари и Камешници гдје су скончавали животе у највећим мукама.

– Из јаме Равни долац послије четрдесет дана извађено је 14 Срба који су касније и свједочили о преживјелим мукама – истакао је парох ливањски.

Према његовим ријечима, из друге јаме изађено је свега десетак преживјелих Срба.

– Од 1.600 Срба који су страдали на подручју Ливна те страшне 1941. године, млађе од 18 година је било њих 673, а од тога броја 248 тек рођене дјеце и дјеце до шест година – истакао је парох Црепуља.

Он је истакао да готово да нема српске породице из Ливна која у свом породичном сјећању не носи ожиљке из 30. јула 1941. године када су усташе мучки убиле Србе.

У љето 1941. године, жене и дјеца су живи бацани у јаме Динаре, Старетине, Тушнице, Камешнице, док су мушкараци побијени код села Пролог, нејач села Челебић побијена је у сеоској школи, а убијани су и на ливади Трновац, на подручју Купреса…

Више од 1.600 цивилних жртава, од тек рођених, до старих и немоћних, нестало је тих дана око Огњене Марије.

Нестале су заувијек цијеле српске породице, а у неким селима од тога дана све до данас више нема ниједног Србина.

Педесет година након овог злочина потомци су достојно, у Спомен-капели у Ливну, сахранили мошти страдалника извађене из већине јама.

 

Pin It on Pinterest

Share This