Izaberite stranicu

По благослову сверуског патријарх Кирила, архиепископ подољски Тихон, администатор Берлинско-немачке епархије, одржао је парастос у руској капели посвећеној Светом равноапостолном кнезу Владимиру на Вршичу, у Словенију, 25. јула 2020. Парастос је служен за покој душа  руских ратних заробљеник  који су изгубили животе од лавине док су изводили радове 1915. године. Парастос је одржан под мотом „солидарности и јединства народа и посвећен је свима онима који су за време заједничке невоље од короне показали посебно старање, помоћ  жртвама или, пак, и само сажаљевање према њима“. Услед мера ограничења,  парастосу је присуствовало до 200. лица.

Пре парастоса је оркестар словеначке полиције одсвирао национале химне Словеније и Русије, а тужни скуп су поздравили градоначелник Крањске Горе, председник словеначког Државног савета, руски амбасадор у Словенији и члан Словеначко-руског друштва.

Скупу су присуствовали председник Словеније Борут Пахор, председник словеначког Државног савета Игор Зочич, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, римокатолички бискуп цељски Станислав Липовшек, бискуп Евангеличке цркве Словеније Леон Новак, председник Словеначко-руског друштва Саша Иван Гержина.

Председник Пахор и руски амбасадор Ејвазов положили су венце пред обелиском „Синови Русије“ код капеле. У настаавку је архиепископ Тихон одржао парастос за покој душа руских ратних заробљеника који су изгубили животе током Првог светског рата у Словенији.

У наставку је Високопреосвећени Архиепискп одржао поздравну реч и изразио дубоку захвалност председнику Словеније, председнику Владе Словеније и словеначком народу што чувају спомен на руске ратнике и „на пријатељству наших братских словенских народа, што се види и по спомен-капели посвећеној Светом кнезу Владимиру у којој се сад уздижу молитве“. Увече истога дана архиепископ Тихон је са својом делегацијом био примљен код руског амбасадаора Ејвазова.

Руска капела на Вршичу  добила је 1995. статус културног споменика заштићеног државом. А 2005. простор око капеле је претворен у парк и стављен под надлежност словеначког Министарства културе.

Извор: Московска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This