Izaberite stranicu

Васељенска патријаршија саопштила је да ће се у манастиру Сумела у Турској на празник Успеније Пресвете Богородице, 15. августа (по новом календару), служити Света литургија.

Историјски манастир Пресвете Богородице Сумелске у Трапезунту, у области Понта, од 28. јула је поново отворен након пет година рестаураторских радова.

Васељенски Патријарх Вартоломеј разговарао је телефоном са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом везано за обнову манастира и захвалио му на обнови манастира и његовом отварању, јавила је турска државна агенција Анадолија.

Турски председник Ердоган је, како преноси агенција, изјавио да „ове године наши православни грађани могу да одрже богослужење 15. августа у манастиру Сумели“. Прошле године Његова светост Патријарх Вартоломеј није могао у овој древној светињи на Успеније Пресвете Богородице да служи Литургију услед радова који су били у току.

Сумела је православни манастир Цариградске патријаршије подигнут крајем 4. или почетком 5. века у провинцији Трабзон у данашњој Турској. С обзиром да се ради о једном од најстаријих очуваних манастира у свету, кандидат је за заштиту Унеска.

Извор: Orthodoxtimes.com

 

Pin It on Pinterest

Share This