Izaberite stranicu

Амерички председник Доналд Трумп поздравио је америчког Архиепископа Елпидофора (Ламбриниадиса) у Белој кући и информисан је из прве руке о забринутости Православне цркве у вези са претварањем Свете Софије у џамију. „Изразио сам председнику Трампу дубоку забринутост због поновног претварања Свете Софије у џамију, као и сталну бригу по питању безбедности Васељенске патријаршије и слободе вероисповести”, твитовао је грчки православни Архиепископ после 15-минутног састанка у четвртак увече (по локалном времену) у Вашингтону.

Портал Orthodox Times је известио (петак) да је председник САД Трамп изразио велико незадовољство због одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Трамп је такође изразио забринутост око заштите људских права, а посебно религијске слободе немуслиманских  мањина у Турској.

Пре него што се срео са председником Трампом, Високопреосвећени Елпидофор је разговарао и са потпредседником САД Мајком Пенсом. Сједињене Државе су одлучно стале на страну Грчке православне цркве тражећи да Света Софија остане извор надахнућа и размишљања за све вероисповести и религије, забележио је потпредседник Пенс на твитеру.

Света Софија у Цариграду је званично поново постала џамија и у њој је данас, први пут после 86 година, одржана молитва, а тим поводом се окупио и велики број верника. Молитви присуствовао и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Извор: Катпрес

Pin It on Pinterest

Share This