Izaberite stranicu

Одбор представника православних Цркава при европским институцијама изразио је дубоко жаљење због невиђеног кршења прописа Унеска од стране Турске, тиме што је променила статус цариградске Свете Софије (Божанске Премудрости) из музеја у џамију.

Одбор, који сачињавају високи представници помесних православних Цркава „акредитованих“ у Бриселу, објавио је изјаву у којој каже да овај чин нарушава историјско памћење и религијски плурализам и подсећа на чињеницу да је Европски парламент прошле године затражио од турске владе да испуни своје законске обавезе у заштити културног наслеђа.

„Света Софија је одиграла пресудну улогу у обликовању хришћанског богослужбеног предања. Служила је као Саборна црква од 537. до 1453. године, скоро хиљаду година. Света Софија је ремек-дело архитектонског генија, широм света позната као један од истакнутих споменика хришћанске цивилизације. Света Софија је кроз векове, па и до данашњих дана, била свесветски извор огромне инспирације као духовно, уметничко и архитектонско чудо“, наводе православни представници у Бриселу.

Ово је учинило да је Унеско 1985. г. уврсти у списак светског наслеђа „као архитектонско ремек-дело које је одолело уништењу, и природном и људском“.

„У време демократије, људског достојанства и владавине закона, настојање да се брише древно хришћанско порекло Свете Софије и преобликује такав споменик који припада целокупној људској цивилизацији на тако бруталан начин, неразумљив је, жалостан и опасан чин”, пише Одбор архијереја у својој званичној изјави.

„Даље, убеђени смо да ће то имати значајан утицај и на постојећи међурелигијски дијалог, јер та светиња има снажне видљиве и невидљиве хришћанске симболе.“

„Нормативни карактер вредности на којима настоји Европска унија захтева чврсти солидарни одговор. Институције ЕУ, а посебно Европска комисија, као чувари тих европских и универзалних вредности и као глас европских грађана, могу одиграти јединствену улогу у очувању светског културног  наслеђа, историјске успомене и религијског плурализма “, наставља се у изјави.

„Управо у значајним тренуцима као што је овај улога Специјалног изасланика за подстицање слободе вероисповести или веровања изван ЕУ постаје очигледнија“, закључују чланови Православног одбора у Бриселу. Они такође позивају све људе добре воље да реагују на одлуку турских власти.

Основан 2010. године, Одбор представника православних Цркава при европским институцијама у Бриселу окупља представнике Константинопољске васељенске патријаршије, Московске патријаршије, Румунске патријаршије, Бугарске патријаршије, Кипарске цркве и Грчке цркве. Његов главни циљ је да заједничким гласом изражавају ставове Православне цркве по питањима везаним за ЕУ.

Извор: Basilica.ro(са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This