Izaberite stranicu

Европска унија охрабрила је данас Владу Црне Горе и Српску православну цркву да наставе дијалог у вези са Законом о слободи вјероисповијести.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро, казала је да је ЕУ досљедно подсјећала на важност дијалога и у том духу поздравила недавни наставак разговора двије стране.

„Поздрављамо напоре Владе да пронађе компромис. Нажалост, у тим разговорима није пронађено рјешење. Охрабрујемо обје стране да наставе дијалог”, казала је Писонеро агенцији МИНА.

У наставку преговора о Закону о слободи вјероисповијести, експертски тимови Владе и СПЦ нијесу успјели да дођу до заједнички прихватљивог рјешења.

Тим поводом Епископски савјет СПЦ у Црној Гори је саопштио да Влада, за разлику од Цркве, није имала искрене намјере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог рјешења већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцјене Цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује. Епископски савјет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање њиховог предлога измјенâ и допунâ Закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринијело смиривању тензијâ и напетости у друштву.

Из Митрополије црногорско приморске су јуче указали и на то да је набрајање ”бројних уступака” и ”крајњих линија компромиса” само један велемајсторски маркетиншки трик, те да у преговорима, Влада не само да није дала додатне гаранције за сигурност правног положаја Цркве, већ је својим дјеловањем и невјештим приказивањем чињеница, само појачала утисак свештенства и народа да јој се ништа не може вјеровати.

Премијер Душко Марковић рекао је да су разговори правних експерата Владе и епархија СПЦ окончани без резултата упркос бројним уступцима које је направио Владин преговарачки тим.

Износећи своје гледиште о пропалим преговорима о Закону о слободи вјероисповијести, као и разлозима зашто је до тога дошло, члан експертског тима Епископског савјета, адвокат Велибор Марковић је казао да ако постоји добра намјера од стране Владе, сигурно је да се и из овог проблема може изаћи на брз и ефикасан начин, уз обострано задовољство обије стране из преговора.

Подсјећамо Црква је своје бројне примједбе свела на корекцију свега 6 од укупно 66 чланова, колико овај закон садржи, три члана која се тичу регистрације цркава и вјерских  заједница, и три која се тичу третирања власништва црквене имовине. Дакле подржала 90% тог и таквог законског текста.Са овим ставом упозната је цјелокупна црногорска јавност, али и амбасаде угледних свјетских демократија, као и институције Европске уније и Уједињених нација.

Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This