Izaberite stranicu

Поводом одлуке турских власти да ремек-дело византијске уметности, цркву посвећену Божанској Премудрости претвори  у џамију, Његово блаженство Патријарх Великог града Антиохије и свег Истока Јован X упутио је следећу поруку подршке Његовој свесветости васељенском Патријарху Вартоломеју, чија столица је управо у Цариграду.

“Ваша Светости  и Сабрате,

Са великом жалошћу примили смо вест о одлуци турске Владе да Цркву Свете Софије претвори у џамију.

Незадовољни смо овом одлуком. Ово оштро осуђујемо и осуђујемо сваки чин који би могао фалсификовати историјски идентитет наше отаџбине.

Недавна одлука има за циљ маргинализовање хриршћанског присуства на Истоку, а да не кажемо да покушава искоренити преосталу пионирску улогу и хришћанско присуство у мирном саживоту с осталим верским заједницама. Историја садржи обиље доказа толеранције и верског братства у међусобном поштовању. Ова одлука подривањ све напоре које су уложиле државе овог Истока на изградњи грађанских држава које поштују верску разноликост и промовишу позитивне вредности секуларизације. Међутим, ево одлуке која отвара ране и, нажалост, јача екстремизам и елиминише другог.

Стојимо уз Вас, драги Сабрате, узносећи молитве за Вашу Свету Цркву и овај рањени Исток. Подржавамо сваки Ваш напор да ојачате своје присуство у Вашој земљи, земљи ваших предака, Цркви у Цариграду, Новом Риму за који смо сви везани братством и јединством вере у Исуса Христа као Господа и Спаситеља.

Поздрављајући Вашу Светост целивом у Христу, преносимо Вам солидарност наших верника у Цркви Антиохије и свег Истока, молећи Господа нашег и Спаситеља да Вам подари многоденствије у овој светој служби и пружи Вашим верницима извор спасења.”

Извор: Orthodoxtimes.com

 

Pin It on Pinterest

Share This