Izaberite stranicu

Само дан након што је празник Светог Софронија Есекског прослављен први пут од његовог уношења у диптих светих прошле године, он је постао заштитник обновљене и поново освећене цркве у граду на северозападу Румуније.

У недељу, 12. јула 2020, стара црква у Сенмартен де Бејусу, која је била посвећена арханђелима Михаилу и Гаврилу, а која је обнављана од 2016. до 2020. г., поново је освештана и додељена су јој још три небеска заштитника од стране Његовог Преосвештенства епископа орадејског Софронија: свети Мартин Турски, свети Мартин Исповедник и папа римски, и свети Софроније Есекски, извештава Орадејска епархија.

Садашња црква датира из 1885. године, али пре ње је било неколико дрвених цркава.

Патронат светог Софронија изабран је за дан освећења цркве, пошто пада одмах након његовог празника. Ово је можда прва црква у свету која је посвећена Светом Софронију Есекском.

У епархији такође објашњавају да име Санмартин де Бејус потиче од имена Светог епископа Мартина Турског, који је служио као заповедник у римској војсци и прошао кроз крај у којем се град налази. Касније је у том крају саграђено монашко насеље, при чему је први игуман био извесни монах Мартин.

После освећења цркве епископ Софроније је служио прву Божанску литургију у освећеној цркви.

Иначе, празник Светог Софронија прослављен је у манастиру који је он основао у Есексу у Енглеској, први пут ове године, 10. и 11. јула.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This