Izaberite stranicu

На Павловдан, 13. јула, односно дан државности Црне Горе, извршен је вандалски чин над светињом Светог Василија Острошког код Гусиња.

Острашћени Албанци брусилицама су скинули и однијели недавно постављену капију и ограду око црквишта Светог Василија Острошког у Мартиновићима код Гусиња, које се непрестано налази на удару вандала, а Центар безбједности ништа није предузео да се томе стане на крај.

Ово није први напад на ову светињу и надлежног пароха свештеника Бојана Радуновића, коме је чак пријећено и смрћу.

Отац Бојан је јуче отишао да пријави случај полицији, који је претходно, по пријави предсједника Црквене општине, окарактерисан као ,,тешка крађа“. У питању је, каже отац Бојан у разговору за Радио-Светигору вандалски чин, упад на туђи посјед, скрнављење вјерског објекта, притисак на православни живаљ са намјером да се у сред наше Црне Горе, не смије отићи до цркве и Богу помолити. Свештеник Радуновић је, с обзиром да је јуче био нерадни дан, позван да дође данас у 10 часова у полицију, што је он и учинио. Речено му је да ће ,,видјети“ са мјештанима села да се они окупе и договоре да дозволе православнима да се неометано могу окупљати око своје светиње, што говори да у овом крају не владају закони државе Црне Горе, већ неки други закони.

Све ово оца Бојана подсјећа на дешавања на Косову и Метохији, која су претходила ратним сукобима.

,,Велико је гоњење хришћана у овом крају. Довољно је да носите православно име и да вам у овом дијелу Црне Горе није дозвољено да живите с миром“, каже отац Бојан.

Јереј Бојан Радуновић каже да се православни живаљ овог краја не осјећа сигурно да оде до цркве, а у прилог томе наводи и недавни случај када је једну старицу вријеђала група албанских младића. Трагично је што се и овај вандализам десио на – Дан државности Црне Горе.

Црква Светог Василија Острошког у Мартиновићима је освештана 1938. а срушена 1941. године. Од ње су остале само зидине висине једног метра у читавој основи. Рушили су је они чији потомци сада не дозвољавају да се ова православна светиња обнови.

Слободанка Грдинић

Разговор с оцем Бојаном Радуновићем послушате овдје

Pin It on Pinterest

Share This