Izaberite stranicu

Савинска Света обитељ литургијски и молитвено је прославила данас, 12. јула, Свете првоврховне апостоле Петра и Павла. Петровданску Свету службу Божију у цркви манастира Савина служио је игуман ове светиње јеромонах Макарије.

У току Светог богослужења савински игуман је окупљене вјернике поучио ријечима литургијске проповиједи у којој је, говорећи о Светом апостолу Павлу, казао да је он постао апостол, поставши најприје странац у овоме свијету.

,,Онај ко препозна Христа и крене за Њим, бива неминовно гоњен у овоме свијету. Прави хришћани су овдје странци, странствујући овим свијетом, они немају уточишта ни у породици ни у нацији“, казао је отац Макарије, додајући да је истински хришћанин човјек који нема упоришта у овоме свијету, већ је његово једино уточиште у Богу.

Отац Макарије додаје да док год се грчевито држи за земаљаско, човјек не може да прими силу благодати Духа Светога јер се, будући везан за овај свијет, не може предати Богу довољно.

,,Зато апостол Павле и каже: Хвалићу се својим немоћима, јер он сва страдња, гоњења и бродоломе који му се дешавају претвара у позитиван однос са Богом како би, стекавши немоћ и осјетивши се потпуним странцем, дао цијело своје срце Богу, што га је уздигло на висину апостолства. Свети апостол Павле је странствовао овим свијетом, немајући упоришта, нити вјере ни у кога овдје па чак ни у самога себе, док му и тијелу бива дат жалац, кроз који стиче немоћ, односно истински хришћански дух“, бесједио је отац Макарије Савински.

Савински игуман подсјећа да се и свима од нас дешава ово кроз шта је пролазио Свети апостол Павле.

,, Ако научимо да прихватамо животне недаће, очекујући помоћ једино од Бога и само се Њему обраћајући, ми стичемо благословену немоћ везујући своја срца једино за Бога. По промислу Божијем сваком човјеку се даје да страда по моћима које му је Бог дао да та страдања носи. Бог је Светом апостолу Павлу дао већу силу да подноси страдања која су га сналазила, док је нама довољно да страдамо у својој породици, нацији, одржавајући своје спасење у оном малом кругу у коме се налазимо. Предајући своје срце Господу и користећи на прави начин догађаје које Бог допушта да нам се догоде, стећи ћемо благословену немоћ и странствовање, а кроз њега истинску радост Божију, радост Васкрсења, радост живота у Христу још овдје на земљи. Иако ће то за свијет изгледати као немоћ, из ње ће се пројављивати сила Духа Светога и вјечно Царство Оца, Сина и Светога Духа“, поучио је вјерни народ сабран на литургијској прослави Петровдана у манастиру Савина игуман ове Свете обитељи Макарије.

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This