Izaberite stranicu

На данашњи дан, 12. јула 1191. године енглески краљ Ричард Лавље Срце заузео је у Трећем крсташком рату град Акру.

Ричард I, звани Ричард Лавље Срце, краљ Енглеске, трећи син краља Хенрија II и Елеоноре, рођен је у Оксфорду. Још док је био малољетан, заручен је за кћерку француског краља Луја VII и добио је војводство Аквитанију у Француској (наследство своје мајке). Ратујући против свог оца да би заштитио своје интересе, израстао је у одличног војника. 1189. године је постао краљ Енглеске и одмах након тога се отиснуо у Трећи крсташки поход. Са њим је такође пошао и Филип II, краљ Француске, син Луја VII. Одмах на почетку поход се показао неуспјешним, углавном због неслагања двојице краљева. Због избијања свађе између Ричарда и Филипа на Сицилији, Ричард је одбио да се ожени са Филиповом сестром као што је било планирано. Умјесто тога, оженио се Беренгеријом Наварском на Кипру, којег је освојио 1191. године. Након освајања Акре од Сарацена, исте године, Ричард је погубио 2700 муслимана које је заробио у рату. Та његова бруталност је у то вријеме сматрана за храброст која је касније прерасла у легенду.

Конфликт око превласти над Светом Земљом резултирала је разлазом између двојице краљева, тако да се Филип вратио сам у Француску. Ричард је провео мјесеце у неодлучној борби против Саладина, султана Египта и Сирије, прије склапања примирја по којем је Јерусалим остављен у Саладиновим рукама.

Заробљен од стране Леополда V, аустријског војводе, Ричард је предат у руке Светог римског цара Хенриха IV. Пуштен је  након плаћања високе откупнине. Ричард се вратио у Енглеску и склопио примирје са својим братом, Џоном, касније краљем Енглеске, који је у његовом одсуству сковао завјеру да би се докопао енглеског пријестола.

Оставивши енглеску владу на бригу способном администратору Хуберту Валтеру, Ричард је отишао у Француску да би заратио са француским краљем. Кампање за одбрану својих посједа у Европи су се наставиле наредних пет година. 1199. године Ричард је смртоносно погођен стријелом у једном двобоју. Као краљ, Ричард је изабрао многе способне министре, којима је оставио на вођење већину своје администрације. Под његовом владавином Енглеска је патила од високих пореза који су убирани да би испратили његове ратне експедиције. Понекад окрутан, понекад великодушан, али увијек храбар, био је опјеван у многим витешким остварењима тога времена и такође је и сам био пјесник. Постао је херој многих легендарних прича.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This