Izaberite stranicu

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је данас декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.

Ердоган је на друштвеној мрежи Твитер објавио копију декрета који је потписао, у којем се наводи да се контрола над Аја Софијом предаје вјерском директорату и да ће она постати богомоља.

Одлуку о поништавању њеног музејског статуса донио је Државни савјет, највиши административни суд у Турској.

Руска православна црква је са болом прихватила вијест да је Аја Софија поново претворена у џамију.

„У саопштењу од 6. јула Патријарх Кирил је рекао да је дуг сваке цивилизоване државе да сачува равнотежу: помири несугласице у друштву, а не да их заоштрава, да омогуће да се људи уједињују, а не разједињују. Јако ми је жао што ове ријечи нису биле послушане“, казао је Спутњику шеф одјељења за односе РПЦ са медијима Владимир Легојда.

Јуче је Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) саопштила да мора бити обавјештена о свим промјенама у музеју Свете Софије, које би претходно размотрио Одбор за свјетско наслеђе.

Унеско је изјавио за Ројтерс да је Света Софија уписана у списак свјетске културне баштине као музеј, што указује да држава у којој се налази има одређене законске обавезе.

„Дакле, држава мора знати да ниједна измјена не смије да угрожава изванредну универзалну вриједност споменика који је на њеној територији”, објаснила је агенција УН.

„Свака измјена мора бити унапријед достављена  Унеску  и, ако је потребно, преиспитана од стране Одбора за светску баштину”, додаје се.

Унеско је такође нагласио да је писмима изразио забринутост турским властима и да је поновио свој став турском амбасадору у тој институцији у четвртак и позвао их да започну дијалог прије него што се донесе било која одлука која би могла да наруши универзалну вриједност споменика.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This