Izaberite stranicu

На данашњи дан, 9. јула 1762. године абдицирао је руски цар Петар III Романов, неколико мјесеци након што је преузео пријесто.

Цар је потом ухапшен и убијен. Дворски преврат предводила је његова супруга Катарина II Алексејевна, касније Катарина Велика.

Петар III Фјодорович био је руски император. Владао је само 186 дана, након чега је убијен у завјери. Био је син Ане, кћерке Петра Великог и Карла Фридрика, војводе од Шлезвиг-Холштајн-Готорпа. Одрастао је као Њемац, живио је у Њемачкој преузевши војводску титулу након смрти свога оца. Жена му је постала војвоткиња Софија Августа од Анхалт-Зербста, која је након удаје за њега прешла у православље и узела име Катарина. Као одлучна и интелигентна, учествовала је у политичким и дипломатским играма много активније од свог супруга.

У то доба је вођен Седмогодишњи рат, у коме је Русија ратовала против Пруске. Петар, који се дивио пруском владару Фридриху II, прекинуо је рат и у Санкт Петербургу потписао мир, којим је Русија вратила Пруској раније освојене територије. Планирао је да у савезништву са Пруском крене у рат против дотадашњих савезника, Аустрије и Француске. У унутрашњој политици, давао је повластице племству и потискивао утицај цркве. Дао је право земљопосједницима да кметове по својој вољи пресељавају са једног имања на друго. Положај кметова тиме се значајно погоршавао и постао је близак положају робова. Ослободио је племиће обавезе да служе држави у администрацији или војсци, коју је наметнуо његов дјед Петар Велики, осим у вријеме рата. Започео је секуларизацију црквених имања, коју је Катарина Велика наставила.

Заокрет у спољној политици је довео до побуне војних заповједника, на чије чело је стала Катарина. У дворском удару свргнут је са власти, затворен и ускоро убијен. Катарина је завладала као царица Катарина II Алексејевна. Неколико година након његове смрти, у Црној Гори је Шћепан Мали прогласио себе царом Петром III, који је успио да побјегне из тамнице.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This