Izaberite stranicu

Рођење највећег између рођених од жена – прослављено је евхаристијски у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је старешина овога храма, протојереј ставрофор Велибор Џомић архијерејски намесник подгоричко – колашински уз саслужење протојереја ставрофора Милете Кљајевића и молитвено учешће протојереја Јована Радовића.

Након прочитаног јеванђелског зачала и освећења Дарова предложења, поучном беседом сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Велибор Џомић честитајући овај свештени дан – празник Рођења Светога Јована Крститеља Господњег.

“Чули смо у Светом јеванђељу да су се многа чуда и то у кратком временском периоду догодила и везана су за личност, зачеће и рођење Светога Јована Крститеља.

Видите прво чудо да је он рођен противно свим природним законима онога времена; да је чак и његова мајка Јелисавета, света и пречиста жена – сама у то посумњала, а онда и његов отац Захарија, који је био свештенослужитељ.

Видимо тај чудесни догађај да се јавља Архангел Гаврило, онај, како каже, стоји пред Богом – да се јавља Захарији свештенослужитељу у време када је он вршио и служио свој обред по распореду у оном старозаветном храму и на његово неверовање почетно, Господ му даје знак да ће да занијеми. И тако је занемио и ћутао све док тај за кога су пророци пророковали и сва историја Цркве потврдила да највећи од синова људских који је рођен од жене није дошао у овај свијет са оном великом ријечју и потврдом – Јован му је име; и са тим именом, браћо и сестре, тог највећег рођеног од жене, живе хришћани са молитвом на уснима, срцима и у својим душама, ево вијековима. Јер је он дошао да приправи пут Господњи и он је тај који се понизио пред Богом, иако је већ од свога зачећа и свога рођења био узвишен и тако прослављан међу људима.

Свети Јован Пророк, будући свестан свега онога што се збило са његовом чудесном личношћу – све је то користио, на своје лично смирење и стрпљење и на прослављење Свете живоначалне Тројице сматрајући себе само за једнога од оних изабраних који је одређен да приправи пут Господњи; а видели смо касније кроз историју новозавјетну, његову веома значајну улогу у Христовом животу јер Га је он крстио у Јордану; такав, удостојен од Бога и показао да се човјек два пут рађа, једном од оца и мајке, долази у овај свијет, а други пут водом и духом, Светом тајном крштења.

Зато, браћо и сестре, има тако важних празника о Светом Јовану Крститељу – па славимо и његово зачеће, рођење, па славимо и његово погубљење – прослављамо литургијски Прво и Друго и Треће обретење главе Светога Јована.

Он је тај који је непрестано присутан у животу Цркве и у животу хришћана и на свакој Литургији, помињемо Светога Јована, Пророка, Претечу и Крститеља који је заправо један од стубова нашега спасења.

Нека данашњи празник буде благословен свима онима који су свечари овог дивног празника. Нека је срећан и благословен имендан свима онима који носе име Светога Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег и из тог имена изведеног име – Иван – а то је заправо Јован; и зато Свети Јоване Крститељу чија се десница овде у Црној Гори, у Цетињском манастиру чува и која нас благосиља – моли Бога за овај благочестиви народ, за ову Цркву, за ову земљу, за све душе хришћанске, за све болеснике, паћенике, сужње, изгнанике, све прогнанике, невољнике – јер он после Мајке Божије јесте тај чија молитва највише помаже пред Богом, а чега смо ми често недовољно свјесни.

Нека молитва и благослов Светога Јована, буде на свима нама у све дане живота нашега. Амин, Боже дај.“

По примању Свете тајне причешћа, свештенослужитељи су приступили су ломљењу славских колача и благосиљању кољива, свима онима који Светога Јована прослављају.

Том приликом за Светогеоргијевски дом, освештана је велика икона Светога Георгија Победоносца.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This