Izaberite stranicu

На данашњи дан, 7. Јула 1807. године порази руске војске у ратовима са Наполеоном приморали су Александра I да у Тилзиту склопи мир.

То је имало великог одраза на руску балканску политику, у првом реду према Црној Гори. Заправо овај мир онемогућио је извршавање главног задатка руске средоземне експедиције и акције према Црној Гори, па је Бока препуштена Француској, а Црној Гори обустављена редовна новчана помоћ.

Тилзитски мир представља два споразума које је потписао Наполеон у Тилзиту у јулу 1807. године послије побједе код Фридланда. Први споразум су потписали Наполеон и руски цар Александар I Романов. Уговор, који је остао на снази до Наполеонове инвазије на Русију  подразумијевао је и савезништво, а Наполеон се, поред осталог, обавезао да неће прогонити Црногорце због њихове борбе против Француске. Други споразум је Наполеон потписао са Пруском само два дана касније. Тилзитским миром Пруска је изгубила цијело подручје између Рајне и Лабе и већи дио земаља стечених диобом Пољске.

Наполеон је у бици код Фридланда 1807. године нанио тежак пораз руској војсци. Русија је помагала Пруску у рату против Наполеона. Та битка је означила пораз четврте коалиције, па су Русија и Пруска морале потписати споразум са Наполеоном. Наполеон и руски цар Александар I Романов су потписали споразум у Тилзиту на ријеци Њемен. Тим споразумом завршио је рат царске Русије и Наполеонове Француске и створен је савез два царства. Двиjе земље су се тајно договориле да помажу једна другој у споровима са трећим земљама. Француска је обећала да ће помагати Русију против Турске, Русија је требало да започне Англо-руски рат, Русија је требало да подстиче Фински рат против Шведске, да би се натјерала Шведска да се придружи континенталном систему, Русија се обавезала да се повуче из Влашке и Молдавије, које је Русија заузела током Руско-турског рата. Јонска острва и Котор које су заузели руски генерали Фјодор Ушаков и Дмитриј Сењавин треба да се предају Француској. Као компензацију Наполеон је гарантовао суверенитет кнежевине Олденбург и неколико малих државица којима су владали њемачки рођаци руског цара. Котбус је припао Саксонији. Лијева обала Лабе додијељена је новоформираној краљевини Вестфалији. Русија је добила Бјалисток. Oд остатка пољских земаља у саставу Пруске створено је Варшавско војводство. Пруска је морала да плати ратну штету од 100 милиона франака. Талеран је савјетовао Наполеона да се односи блаже према Пруској.

Многи у Пруској и Русији су Тилзитски мир сматрали националним понижењем. Споразум је представљао диктат побједника. Руски војници су одбили да слиједе Наполеонове заповијести, па је избио и Лисабонски инцидент. Наполеон је намјеравао да се ожени сестром руског цара, али руско племство се томе противило.

Сарадња Француске и Русије прекинута је када је руски цар почео дозвољавати упловљавање неутралних бродова у руске луке. Наполеон је 1812. године извршио инвазију Русије.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This