Izaberite stranicu

У манастиру Грачаница данас на Видовдан Свету архијерејску литургију служио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије уз саслужење оца Михајла, игумана манастира Светих Архангела код Призрена, оца Илариона, игумана манастира Драганац, свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске

“Против крста ко се бори, увек ће изгубити битку, а поготово они који се боре против мртвих”, поручио је владика Атанасије у литургијској бесједи верницима, честитајући им данашњи празник.

“Како је рекао наш херцеговачки песник, Алекса Шантић, ‘гробови наши бориће се са вама’. Изашла је недавно књига и добио сам је, колико је гробова српских на Косову порушено. Е па, не могу они градити будућност своје деце на разарању гробова или на прогањању деце наше. Судбина им је као и свих прогонитеља хришћана. Само да ми издржимо и постојимо на месту постојанства и достојанства нашега. У молитви истрајавати и што српска пословица каже, кадар бити стићи, понекад и утећи, повући се, а најважније на страшноме месту постојати. То постојанство ви имате овде, на великомученичком Косову и Метохији”, додао је владика.

“Нико нам Косово не може узети, јер су кључеви КиМ у рукама великомученика Лазара. Његовим молитвама, Господе, спаси и укрепи у постојанству и достојанству твој народ косовско-метохијски”, закључио је владика Атанасије.

Видовданске награде мајкама

Након Литургије, мајкама са четворо и више деце традиционално је уручен орден Мајка девет Југовића. Ове године, подељена су два златна ордена и чак 14 сребрних.

Сања Аритоновић, мајка шест девојчица, награђена је златним орденом: “Осећам се пресрећно и поносно. Прави је благослов имати овакву децу.”

Извор: Радио КиМ

Pin It on Pinterest

Share This