Izaberite stranicu

Свештени синод Грчке православне цркве издао је саопштење 12. јуна 2020. поводом изјава турског председника Тајипа Ердогана како жели да званично промени статус Саборне цркве Свете Софије (Аја Софије) и да од садашњег статуса музеја претвори је у џамију.

Синод подсећа на славну хришћанску историју те цркве и апелује на турске власти да поступају трезвено и даље поштују Свету Софију као споменик, упозоравајући на тензије које би могле настати ако би она постала џамија.

У изјави се каже да је „цркву Свете Софије основао хришћански цар Јустинијан и да је освећена 27. децембра 537. године као богослужбено место посвећено Премудрости Божјој, Господу нашем Исусу Христу. Она је ремек-дело архитектонског генија и широм света је позната као изванредни споменик хришћанске културе. Њена вредност остаје универзална, јер хришћанство има наднационално и универзално значење.

Хришћанско схватање врховног Добра и Лепоте израженo је преко ње на јединствен начин. Верујемо да промена културно неутралне употребе овог споменика као музеја, што је трезвено одлучила Турска република 1934. године, покушава да преокрене културни простор у симбол раздора.

Свака конверзија имаће за резултат снажан протест и фрустрацију међу хришћанима широм света, док ће на многостране начине нанети штету самој Турској. Многи сабори од највећег значаја за хришћанску веру  и живот одржани су у овој цркви.

На крају крајева, свa сачуванa и крајње лепа мозаичка изображења светих хришћанске вере својом мирноћом снажно исповедају историјску и духовну везу те цркве са хришћанством.

Од крајњег је значаја за власт суседне земље да трезвено поштује карактер овога споменика и тако донесе исправну одлуку о одржању статуса кво Свете Софије као музеја,“ наводи се у саопштењу Светог Синода.

Па сами турски политичари су истицали да на цркву Свете Софије гледају као на симбол освајања. Пре неколико дана у турском парламенту посланик Мустафа Дестичи, у име Велике странке уједињења, рекао је новинарима: „Света Софија је симбол освајања. По нашем мишљењу, поново отварање Свете Софије, далеко од тога да је оправдана потреба, представља питање суверенитета и независности.“

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This